Puuet saab lihtsamini tõendada

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees / Scanpix

Septembrist hakkab sotsiaalkindlustusamet väljastama puudega isiku kaarti pensionitunnistust mitteomavatele puuetega inimestele. Kaardiga on oluliselt lihtsam tõendada õigust puuetega inimestele ettenähtud soodustustele. Taotluse kaardi saamiseks võib esitada juba praegu, andis teada sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts

Seni sai puuet tõendada pensionitunnistuse või ekspertiisiotsusega. Ekspertiisiotsus sisaldab aga delikaatseid isikuandmeid ja kaugelt rohkem, kui erinevate soodustuste saamise õiguse tõendamiseks vaja.

Puudega isiku kaart väljastatakse üksnes neile puuetega inimestele, kellel pole pensionitunnistust. Kaarti vajavad eeskätt koolilapsed, kellel on vaja tõendada puude raskusastet enamjaolt ühistranspordi sõidusoodustuse saamiseks. Eelkooliealised puuetega lapsed oma puude raskusastet eraldi tõendama ei pea, sest tulenevalt ühistranspordiseadusest on sõit riigisisestel liinidel kõigile koolieelikutele tasuta.

Puudega isiku kaardi saamiseks tuleb esitada taotlus, mille vorm on kättesaadav sotsiaalkindlustusameti kodulehel. Taotluse võib saata posti teel, sealhulgas e-postiga, piirkondliku pensioniameti büroo klienditeenindusele või täita selle klienditeeninduses. Taotluse võib esitada kaardi saaja või tema seaduslik esindaja.

Kaart kehtib koos isikut tõendava dokumendiga ning selle kehtivusaeg kattub puude raskusastme ja lisakulude tuvastamise ekspertiisiotsuses märgitud tähtajaga. Korduvekspertiisi korral väljastatakse uus kaart, selle saamiseks uut taotlust esitama ei pea.

Eestis on umbes 12 000 kehtiva puude raskusastmega inimest, kes ei ole pensionärid. Neist umbes 8000 on lapsed.

Puudega isiku kaart on plastist, oranži-kollasekirju, suurusega 54x86 mm. Sellele märgitakse kaardi number, isiku ees- ja perekonnanimi, isikukood, sünniaeg, puude raskusaste, kaardi kehtivusaeg ja väljaandja. Kaart kehtib koos isikut tõendava dokumendiga.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles