Mööblitööstus kasvas nii sise- kui välisturul

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga GOMAB Mööbel AS
Valga GOMAB Mööbel AS Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti mööblitööstuse toodangumaht suurenes mullu püsivhindades 14%, seejuures oli kasv suhteliselt sarnane nii sise- kui välisturul. Suuremad mööblitootjad olid AS Standard, AS Bellus Furnitur, Flexa Eesti AS ja Valga GOMAB Mööbel AS, andis teada Anders Abel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonnast.

Olulist rolli mängis konkureerimine välisturgudel. Enam kui kolmveerand toodangust eksporditi ning see on aasta-aastalt suurenenud. Põhiliselt veeti kaupa Põhjamaadesse, kuhu 2011. aastal suundus üle 80% kogu sektori ekspordist.

Mahud kasvasid aastaga kõigi peamiste sihtturgude lõikes. Kiirem oli ekspordi kasv Taani ja Rootsi suunal, vastavalt 30% ja 23%. Suurim eksporditurg oli jätkuvalt Soome, kuhu suundus 42,4% sektori koguekspordist.

2010. aastaga võrreldes suurenes sektoris hõivatute arv ligi 7% võrra, mis oli enam kui kaks korda kiirem töötleva tööstuse keskmisest.

Investeerimisaktiivsus mööblitööstuses suurenes aastaga enam kui kaks korda. Enam kui kaks kolmandikku investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles