Lihatööstus kahtlustab ebaausat konkurentsi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää lihatööstus Edgar
Otepää lihatööstus Edgar Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepää lihatööstus Edgar OÜ jälgib kõrgendatud tähelepanuga tarbijakaitseametisse jõudnud Eesti jäätisetootjate vaidlust väidetavalt liiga sarnaste pakendite pärast, sest probleem on aktuaalne ka lihatööstuses.

«Otepää lihatööstuse 20 aasta jooksul sisse töötatud kaubamärgi hea maine ulatub kaugele, aga paraku on seda hakatud ära kasutama,» ütles lihatööstuse Edgar juhataja Maie Niit.

Tema sõnul toodi hiljuti turule tootesari, mille nimes sisalduv sõna «Otepää» on Niidu kinnitusel tekitanud üksjagu segadust nii tarbijates kui müüjates-tarnijates. Ekslikult arvatakse, et tegemist on Otepää lihatööstuse Edgar tootesarjaga, aga tegelikult toodetakse seda hoopis mujal.

«Tegelikult pole sellel tootesarjal ei Otepää ega meie tööstusega vähimatki pistmist,» lausus Niit. «Reaalselt valmivad need tooted hoopis Eesti teises servas, kuigi toote nimetus viitab, et tegemist on just kui Otepääl tehtuga.»

Niidu hinnangul võib tegemist olla konkurendi sooviga saada sel viisil osa Otepää lihatööstuse Edgar heast mainest tarbijate seas ja müüa kaupa, jättes mulje, et tegemist on otepäälaste tööga.

Probleem ei ole aga tema arvates vaid ühes tootesarjas. Laiemat arutelu väärivad küsimused selle üle, millised on tootjate õigused kohanimede kasutamisel, milline on sealjuures tootjate vastutus ja nende tegevuse eetilised piirid.

«Me ju eeldame, et Põltsamaa mahlu toodetakse Põltsamaal ja Saku õlut pruulitakse Sakus, mitte Lätis või Poolas,» rääkis Niit. «Samamoodi eeldavad tarbijad, et Otepää nimetust kandvad kaubad valmivad Otepääl, kuid kahjuks pole see enam nii.»

Otepää Lihameistrite nimel kinnitas selle juhatuse liige Kristjan Leedo Postimehele, et kuigi austab Maie Niidu tehtud tööd ja pingutusi Eesti lihatoodete turul, on Otepää lihatööstus Edgar esitanud ajakirjanduses alusetuid väiteid, mis ei vasta tõele.

"Otepää Lihameistrid OÜ on täiesti seaduslikul alusel registreeritud kaubamärk. Otepää Lihameistrite toodete maitsed on välja töötatud koostöös peakokk Jorma Riivaldiga, kes on elupõline otepäälane. Teeme väga tihedat koostööd tootearenduses ning samuti käib töö juba ka järgmise aasta suvehooaja uute toodete tootmiseks," kinnitas ta näiteks.

"Soovime aidata ka Eesti talusid jõudmaks poekettide müügilettidele. Meie väljatöötatud toodete retseptuurid on ainulaadsed ja kõiki meie tooteid, mis tulevikus plaanis on, ei ole võimalik tänases situatsioonis Eestis toota ainult ühes lihatööstuses, seetõttu valmibki see üle Eesti," lisas ta.

Enda sõnul loodab Leedo, et hinnangu Otepää Lihameistri toodetele annab ikkagi tarbija, mitte konkureeriv lihatööstus.

Vana-Otepää külas tegutsev Otepää lihatööstus Edgar on kodumaisest toorainest lihatooteid valmistanud 7. aprillist 1992. Ettevõte annab tööd kolmekümnele inimesele. Firma on Eesti Maaülikooli ning Tartu kutsehariduskeskuse praktikabaas.

Otepää lihatööstus Edgar on Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsiooni liige. Tema toodetel on erimärgistus «Aus kaup», mis annab kinnituse, et tooted ei sisalda kondilihamassi.


Copy

Märksõnad

Tagasi üles