Tantsivate memmede sõprusring kohtus Pukas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaal tuntud tantsujuht Katrin Kõiv (ees mikrofoniga) memmedele kantritantsu õpetamas.
Valgamaal tuntud tantsujuht Katrin Kõiv (ees mikrofoniga) memmedele kantritantsu õpetamas. Foto: Helju Keskpalu/Valgamaalane

Puka rahvamaja korraldas nädalavahetusel memmede tantsurühmade sõprusringi, kuhu kutsus ka Viljandi- ja Tartumaa sõbrad. Osalenud tahavad selle traditsiooniliseks muuta.

Kokku sai kuus rühma: Puka oma Vokiratas (juhendaja Vaike Eiche), Valga rahvatantsuselts Karikakar (Hele Teras), Tsirguliina Madli (Eha Mandel), Sangaste  Rõõmurullid (Katrin Kõiv), Tartumaalt Rõngust Vikerkaar (Aleks Raja) ja Viljandimaalt Tarvastu Memmed (Anu Tomp).

Sõprusringi tervitas Puka vallavanem Heikki Kadaja. «Arvan, et riigis valitsev negatiivne ellusuhtumine ei ole õige. Nutulaul ei aita. Tuleb midagi teha, anda üksteisele energiat, aidata üksteist hädast välja. Pikka sõprust teile!» soovis vallavanem.

Rahvamaja saali lage ehtis maakonna abiturientide balli aegne õhupallikujundus. Lava äärt kaunistasid vaasid kevadiste okstega. Tantsijad istusid rühmade kaupa saalis ja esinesid hobikaaslastest publiku keskel. Mõned rühmad olid rahvarõivais, mõned muus ühtses esinemisriietuses.

Iga kollektiiv tänas pererahvast peokutse eest, tutvustas end ja esitas kaks tantsu. Tuli välja, et esinemisi on kõigil piisavalt. Esinetakse nii kodumaakonnas kui ka naabermaakondade pidudel.

Tantsijad innustasid üksteist rütmi rõhutava aplausiga.  

Tõsteti eneseväärikust

Kõige vanem rühm oli Valga Karikakar, kellel läheb juba 21. hooaeg. Peoperenaine Helgi Pung tõstis nende eneseväärikust, tituleerides neid maakonna pealinna rühmana. «Kuigi see on tõsi, pole meid keegi varem nii nimetanud,» tähtsustas Karikakra tantsija Saimi Malleus olukorda.

Võib-olla mõjus just see tantsijate rühile silmapaistvalt positiivselt, aga selja nad sirgu ja pea püsti ajasid, kui teiste ette välja tulid.

Seitseteist aastat juhtis Karikakart Aleks Raja, seejärel võttis ohjad üle Hele Teras. Neljapaariline Karikakar esitas oma maakonna tantsujuhi Katrin Kõivu «Vanaema tantsu» ja kauaaegse juhi Aleks Raja «Meie polka». Kuna Hele Teras pole varem Puka rahvamajas käinudki, jääb talle ka mälestus sellest renoveeritud majast.

Tsirguliina Madli tantsib viieteistkümnendat aastat. See on suur rühm. Kohal oli kaheksa paari ja see polegi veel kõik. «Sära silmadesse! Kevadet südamesse!» soovis rühma juht, maakonna rahvakultuurispetsialist Eha Mandel kõigile kokkutulnuile.

Tarvastu Memmedel läheb kolmeteistkümnes aasta. Kuigi neil on kaks komplekti Tarvastu rahvarõivaid, tulid nad Puka peole tumesinistes seelikutes ja lillelistes pluusides. Proove teevad Mustla rahvamaja saali laval kaks korda nädalas. Kogunemiseks ja sünnipäevade pidamiseks on neil rahvamajas memmede tuba.

Puka memmede Vokirattal läheb kaheteistkümnes hooaeg. Nende proovid on kord nädalas rahvamajas. Vene keele õpetajana leiba teeninud Vaike Eiche hoole all on kümme rahvatantsuhimulist memme.

Rõngu memmed tulid 2002. aasta sügisel kokku võimlemisrühmana. Juba järgmisel aastal sai neist rahvatantsurühm. Nemad lustivad igal pool, kus memmed tantsu lahti löövad. Pukas esitasid nad oma juhi Aleks Raja kaks valssi.

Võrratud plikad

Sangaste Rõõmurullid püüdsid kõigi pilke juba oma uute roosade plisseepluusidega, milles tunti end tüdrukutena. Kui nad oma juhi Katrin Kõivu vallatuid tantse tantsisid, ütles Tsirguliina tantsija Ellu Torm oma naabrile: «Naine on ikka surmani võrratu plika!»

Selle peo üks silmapaistvamaid tegelasi oligi Katrin Kõiv. Ka Puka rahvamaja sai temaga uhkustada, sest seal juhib ta naiste kantritantsurühma, kus tantsib ka ise. Memmedest nooremad naised kütsid publiku meeli tantsudega valsist tangoni. Ühe kantritantsu õpetas Kõiv ka kõigile peolistele.

Niisuguseid kokkusaamisi tahetakse edaspidigi korraldada. Järgmine tuleb sügisel Sangastes, kui sealne rühm viiendat sünnipäeva tähistab.

Küsimusele, milleks seda kõike vaja on, vastas Katrin Kõiv: «Et memmed saaksid esinemiskrambist lahti. Mida rohkem esinemisi, seda paremini läheb. Võib-olla välja see ei paistagi eriti, aga kui nendega tantsid, tunned, kuidas partneri käsi väriseb.»

Mustla rahvamaja administraator Inge Toomsoo avaldas kahetsust, et eakate tantsurühmades mehi ei ole. «Pidu oli aga väga armas, maja kena, väike ja madal,» ütles Toomsoo, kui võrdles seda Mustla kõrge laega vana kõleda spordisaaliga. «Vaatamata eale olid inimesed lustlikud. Igas tantsijas oli rõõmu näha,» lisas ta.

«Igaüks tantsis oma võimete kohaselt,» oli kunagise tantsupidude üldjuhi Aleks Raja arvamus. «Miks Madli ainult ühe tantsu tantsis?» oli tema terane tähelepanek. Ju siis tahtis ta seda rühma rohkemgi näha.

Maakonna kõigi memmederühmade tantsupäev on 18. aprillil Sangastes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles