Lindude harjumuste muutmine on ohtlik

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses saabuva sügisega tuletab keskkonnaamet inimestele meelde, et veelindude normaalne käitumine on rändamine lõuna- ja läänepoolsetele talvitusaladele. Seetõttu pole mõistlik toita sinikael-parte ja kühmnokk-luiki, meelitades seeläbi neid paigale jääma.

«Linde toites meelitame neid muutma oma käitumisharjumusi, see aga on halb ja kohati ka ohtlik nii lindudele kui ka inimestele,» ütles keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi.

Inimese naabrusesse peatuma meelitatud veelinnud kaotavad olulise osa oma võimekusest ja instinktidest. Linnud minetavad loomupärase rändeinstinkti, muutuvad kergesti kättesaadavaks kiskjatele ning ebanormaalselt suurearvuliselt ja tihedalt koos esinedes nakatuvad ja levitavad üksteisele kergesti haigusi.

Inimesele võivad haiged linnud lähedase kontakti tõttu samuti ohtlikuks muutuda, põhjustades sanitaarselt ja ka otseselt ohtlikke olukordi.

«Pakkuda veelindudele saiatooteid on väga levinud viga, mida inimene teeb. Sai on lindudele võõras toit, kahjustades nende seedeorganeid ja tervist üldisemalt. Emotsionaalselt palju nauditavam on jälgida lindude loomulikke eluavaldusi, näiteks sügisrände,» sõnas Talvi.

Tehisliku ja lindude tervisele otseselt kahjuliku toiduga parte ning luiki toites käitub inimene väga lühinägelikult, nõrgestatakse oluliselt nende lindude lennuvõimekust ja pikemas perspektiivis ka järgmise kevade sigimisedukust, rõhutab keskkonnaamet.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles