Lennuk täitis ülesande rekordkiirusel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebane
Rebane Foto: Postimees/Scanpix

Veterinaar- ja toiduamet lõpetas eile sügisese rebaste ja kährikute suukaudse marutaudivastase vaktsineerimise riigipiiri aladel, andis teada veterinaar- ja toiduameti projektijuht Enel Niin.

Vaktsiini külvati väikelennukitelt 9325 ruutkilomeetri suuruses puhvertsoonis Venemaa ja Lätiga piirnevatel aladel. Tegevust alustati Ida-Virumaast, seejärel külvati vaktsiinsöötasid Eesti-Vene maismaapiiril Kagu- ja Lõuna-Eestis. Liikudes edasi piki Eesti-Läti piiri suunaga idast lääne poole, lõpetati Pärnu lahe ääres.

Hoolimata sellesuvisest ja sügisesest üldiselt kehvapoolsest ilmast, oli vaktsineerimispiirkonnas tööde ajal lennuilm hea ning puhvertsoon sai vaktsineeritud rekordiliselt kiiresti – vaid kaheksa päevaga.

Aastatel 2006–2010 külvati marutaudivaktsiini kaks korda aastas kogu Eesti pinnal, alates aastast 2011 vaid ohustatud aladel riigi piiril. See on vajalik, et takistada haiguse taaslevimist Eesti pinnale naaberriikidest pärit nakatunud rebaste ja kährikute kaudu.

Viimase nelja aasta jooksul on Eestis marutaudi täheldatud vaid üksikutel juhtudel Kagu-Eestis mõne kilomeetri kaugusel Venemaa maismaapiirist.

Hoolimata sellest, et taud on taandunud riigist välja, ei tohi marutaudiohtu alahinnata, kuna Eestiga piirnevates riikides, eriti idapiiril, on haigus endiselt levinud.

Veterinaar- ja toiduamet tuletab meelde, et loomaomanik on kohustatud jälgima, et tema kassil ja koeral oleks regulaarselt teostatud marutaudivastane vaktsineerimine.

Kõigist ebaloomulikult käituvatest või marutaudile iseloomulike tunnustega loomadest tuleb koheselt teavitada piirkonna volitatud veterinaararsti.

Järgmine metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine toimub 2013. aasta kevadel.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles