Lätis puhkes meteoriidipalavik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaali meteoriidi kild.
Kaali meteoriidi kild. Foto: Postimees/Scanpix

Lõunanaabrite täheteadushuvilised otsivad 14. märtsi viimasel tunnil Valka linnast lääne pool alla kukkunud boliidi tükke. Väidetavate taevakividega tehtavat juba ärigi.

Laupäeval, 14. märtsil pool tundi enne keskööd Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti elanikke ehmatanud boliid kukkus tõenäoliselt Valkast veidi lääne poole. Paar päeva hiljem tõttasid pealtnägijad oma muljeid jagama nii lehemeeste kui ka Läti telekanalitega. Enamik oli näinud vaid sähvatust ja kuulnud müra, kirjutab Õhtuleht.

Ent lõunanaabrite astronoomiahuvilisi koondava ühingu Necton esimehe Vladimir Gutša sõnul hakkasid mõned sündmusega seoses kohe haistma ka kerget raha.

Nii teatanud Ergeme (Härgmäe) talumees 16. märtsil telejaamadele, et leidis päev varem oma kodu lähedalt lumest taevakivi. See olnud raud-nikkelmeteoriidi tükk kaaluga 178 grammi. Tüki ümber olnud lumi sulanud.

"Aga pildid, mis ta tegi, kannavad 11. märtsi kuupäeva!" viitas Gutša, et tegemist ei saa olla 14. märtsil maha langenud taevakiviga, vaid millegi varasemaga. "Pealegi ei näita ta tükki uurijatele, vaid tahab selle eest vähemalt 100 dollarit (52 latti/1160 krooni)."

Veel on tema sõnul räägitud Valka ettevõtjast, kes tahtvat meteoriiti 500 dollari (260 lati/5800 krooni) eest osta. "Aga ükski meteoriit ei maksa nii palju. Kivimeteoriidi hind on null. Raudmeteoriidi eest saab peenraha," teab inseneriharidusega Gutša.

Nectoni rahvas pole ennast juhuseotsijatest siiski segada lasknud. Eelmisel nädalal käisid fanaatikud läbi Karki, Daksti, Omuli, Ergeme ning Pedele asulad ja nende ümbruse. Küsitletud on neid, kes enda sõnul midagi nägid, aga ka teisi inimesi. Väidetavalt kosmosest tulnud tükke on jahitud ka metalliotsijaga.

Gutša kinnitusel pole siiani leitud ühtegi metallitükki. See on tema sõnul kindel märk, et 14. märtsil potsatas Eesti-Läti piirile kivimeteoriit, mis lagunes tolmuks. Ja seepärast pole lootust ka kraatrit leida.

"Kui oleks alla kukkunud raudmeteoriit, oleks lumes ikka tükke ja tolmu. Me käisime eelmisel aastal Altais, kus otsisime ja ka leidsime metallitolmu," rääkis Gutša.

Siiski pole Läti astronoomiahuvilise arvates võimatu, et 12-15 kilomeetri kõrgusel süttinud boliid kukkus hoopis Valka ja Hummuli vahele Pungu sohu. "Aga täpsemalt hakkame otsima alles siis, kui lumi on läinud," kinnitas Nectoni juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles