Ettevõtja pakub meteoriidi­jäänuste kilo eest sada latti

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaali meteoriidi kild.
Kaali meteoriidi kild. Foto: Postimees/Scanpix

Ajalehe Ziemeļlatvija reklaamiosakond sai möödunud nädalal kirja puitmaju ehitava firma Somers esindajalt Sandis Eglavsilt palvega avaldada kuulutus selle kohta, et ettevõte soovib osta 14. märtsil Valka rajoonis väidetavalt maha kukkunud meteoriidi tükke.


Ostetut soovitakse kasutada kui viimistlusmaterjali elamute ehitamisel. Ühe kilogrammi eest lubatakse maksta 100 latti.



Esmaspäeval polnud keegi Eglavsi sõnul soovitud materjali talle veel pakkunud, küll aga olevat huvi tundnud potentsiaalsed kliendid, kes sooviksid näiteks oma vannituppa panna seinaplaate, mis valmistatud meteroriidijääkidest.



Läti astronoomiaühingu juhataja asetäitja Kārlis Bērziņši sõnul pole Lätis taevakividega kauplemine juriidiliselt keelatud. Kuid juhul, kui kellelgi on tõepoolest õnnestunud meteoriidijäänused leida, palub astronoom esmalt ühendust võtta spetsialistidega ja alles seejärel mõelda äritegemisele.



Bērziņš leiab, et kogu selle sündmuse ümber on tekitatud põhjusetult palju kära. Tema arvates ei leia keegi kilogramme kaaluvaid meteoriiditükke, heal juhul võib tegemist olla mõnesajagrammilistega. Ka ostjate lubatud summa olevat naeruväärselt madal.



14. märtsi öösel nägid paljud Kārķi asula elanikud taevas selgusetut päritolu rohekat valguskiirt, mis lähenedes muutus nii eredaks, et kogu ümbrus täitus justkui päevavalgusega. Pärast seda kõlas tugev kõuekõminat meenutav raksatus, mis pani värisema nii aknaklaasid kui hoonete vundamendid.



Ükski teadlane pole siiski kinnitanud, et tegemist võis olla meteoriidi kukkumisega piirkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles