Tööseisaku ajal muutuvad perearstide vastuvõtud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid võtavad vastu ka Valga haiglas.
Perearstid võtavad vastu ka Valga haiglas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 1. oktoobril algab perearstide toetusaktsioon arstide streigile. Sellega soovitakse juhtida poliitikute tähelepanu sellele, et olemasolevate ressurssidega ei ole võimalik tagada arstiabi kättesaadavust ega lühikesi ravijärjekordi. Nii on otsustatud jätkata oma püüdlusi kvaliteetse arstiabi suunas, rõhutatakse Eesti Perearstide Seltsi pressiteates.

Aktsiooni käigus osutavad perearstid meditsiinilist abi täpselt nii palju, kui haigekassa perearstidelt ostab ja tohtrite ning haigekassa vahelises lepingus sätestatud. Perearst võtab iga päev vastu neli tundi, pereõde kolm tundi ja keskused on avatud endiselt kaheksa tundi päevas. Vastuvõtuvälisel ajal tegelevad arst ja õde telefonile vastamise, paberitöö ja enesetäiendamisega.

Samuti juhivad perearstid ettevõtmisega tähelepanu sellele, et olukorras, kus ambulatoorne eriarstiabi ega diagnostilised tugiteenused ei toimi, ei ole võimalik tagada abi kättesaadavust.

Perearstid soovivad näidata, milliseks kujuneb olukord esmatasandi arstiabis, kui arstid annavad abi just niipalju, kui riik täna lepingu kohaselt tellib ja kõik edasine on olnud ületöö, mida ollakse siiani tehtud entusiasmist. Selle aktsiooniga toetame Arstide Liidu nõudmisi normeeritud tööajale ja kutsume kõiki osapooli üles dialoogile, rõhutatakse pressiteates.

Valga haigla perearstiarstikeskuse registratuuris töötav Ilme Liiv kinnitas, et nagu mujalgi, võtavad arstid vastu neli tundi ja pereõde kolm tundi päevas. «Telefoni võetakse vastu hommikupoolsel ajal, kui on õe iseseisev vastuvõtt,» selgitas Liiv.

Krooniliste haigustega patsiendid saavad ravimiretsepti tellida telefoni teel. «Helistada võib perearstile või siis minule registratuuri,» rääkis Liiv. Plaanilis-krooniliste haigete vastuvõttu ei toimu.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles