Õpilased võrdlesid teadmisi USA kohta

, Valga gümnaasiumi inglise keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esinemised tõid saali rohkesti elevust.
Esinemised tõid saali rohkesti elevust. Foto: Anne Rätsep

Inglise keele päev on Valga maakonna inglise keele ainesektsiooni iga-aastane traditsioon, mis mõeldud   8. ja 9. klasside õpilastele. Sellel aastal oli võõrustajarollis Valga gümnaasium.

Inglise keelt kõnelevaid maid tutvustav üritus on toimunud juba mitu aastat. Varasematel aastatel on toimunud Walesi, Austraaliat ja Iirimaad tutvustavad päevad. Korraldajad on olnud mitmed Valgamaa koolid.

Tänavune üldteema oli Ameerika Ühendriikide geograafia, kultuur ja poliitika. Üritust ette valmistades külastasid Valga gümnaasiumi inglise keele õpetajad Viljandis asuvat Ameerika teabepunkti, kust saadi palju infot ja vajalikke materjale.

Tänavu osales inglise keele päeval 55 õpilast kaheksast Valgamaa koolist.

Võisteldi neljas erinevas valdkonnas ja žüriisse kuulusid osalevate koolide inglise keele õpetajad.

8.–9. klasside parim inglise keele grammatika tundja maakonnas oli Risto Põldsalu Tõrva gümnaasiumist (õpetaja Kersti Sults).

Teisele kohale tuli Santa Jaansoo Valga põhikoolist (õpetaja Lia Õispuu) ja kolmanda koha saavutas Maris Mõttus Valga gümnaasiumist (õpetaja Alla Nõmmik).

Kes või mis on onu Sam?

Viktoriini tulemused näitasid, et Valgamaa õpilased teavad ühendriikide kohta muljetavaldavalt palju. Kuna USA on väga suur riik ja infot selle kohta rohkesti, on imetlusväärne, kui paljule õpilased vastata oskasid.

Koolides on suur töö ära tehtud: õpilased teadsid USA osariike, nende pealinnu, erinevaid suurlinnu ja presidente. Võistlejail polnud raske piltidelt tähtsaid hooneid ja vaatamisväärsusi ära tunda ning osata neid õigesse osariiki või linna paigutada.

Samuti olid õpilastel teada kõik suuremad mäed, jõed ja järved. Väga hästi vastanud õpilased on kindlasti lisaks tunnitööle palju iseseisvalt lugenud.

Viktoriinis olid võidukad Tõrva gümnaasiumi õpilased Angela Kannukene, Marietta Juurikas, Sille Lääs, Elina Kangur (õpetaja Kersti Sults). Sama pedagoogi juhendatud Sandra Timpmann, Merilyn Oldja, Risto Põldsalu ja Kristi Koppel kindlustasid koolile kaksikvõidu.

Valga gümnaasiumi noormeeste võistkond koosseisus Jaan Juurikas, Asso Reiljan ja Siim Türk (õpetaja Kersti Piir) saavutas kolmanda koha.

Huvitavad kodutööd

Huvitav oli vaadata etteasteid väga erinevatel teemadel. Tantsiti ja lauldi, saateks klaveri- ja viiulimuusika. Esinemisi ilmestati Powerpoint-esitlustega. Laval olid kauboid, ergutuskoori tüdrukud ja Ameerika supermodellid, lauldi New Yorgist ja San Fransiscost. Hariv oli ülevaade Ameerika presidentidest. Kõik võistkonnad olid kodus palju vaeva näinud.

Koondarvestuses said plakati, esinemise ja viktoriinitulemuse eest esikoha 82 punktiga Valga gümnaasiumi õpilased Kätlin Pärli, Liisi Ruuse, Teele Taniel ja Birgit Kerb. Nende õpetaja Anne Rätsep on USAs korduvalt käinud ja seal ka kaheksa kuud elanud ning tema õpilastel oli sealsest eluolust vahetute muljete kaudu kindlasti huvitav teada saada.

Teise koha saavutasid 81 punktiga Tõrva gümnaasiumi õpilased Angela Kannukene, Marietta Juurikas, Sille Lääs ja Elina Kangur (õpetaja Kersti Sults). Nemad olid valmistanud ka kauneima plakati.

Kolmanda koha said Valga põhikooli õpilased Siret Kononov, Maarja Treimuth, Tanel Pai ja Santa Jaansoo (õpetaja Lia Õispuu).

USAst pärit Valga gümnaasiumi inglise keele õpetaja Dehn Krueger rääkis õpilastele ja õpetajatele USA pühadest. Väga huvitav oli kuulda Martin Lutheri päevast, valentinipäevast, lihavõtetest, iseseisvuspäevast ja tänupühadest.

Inglise keele päeva lõpus vaatasid õpilased filmi Ameerika looduskaitsealadest.

Auhindadega aitas meid USA saatkond Tallinnas, kes lahkelt hulgaliselt huvitavaid raamatuid saatis.

Inglise keele õpetajad leiavad, et sellise päeva korraldamine nõuab küll palju energiat ja aega, aga õpilaste huvi ja innustumine motiveerib pedagooge ikka uut ja huvitavat välja mõtlema ja oma õpilastega jagama.

Järgmisel kevadel loodame kohtuda Pühajärve põhikoolis, kus meid ootab ees Uus-Meremaale pühendatud päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles