Valgamaa on punase laterna osas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid
Tudengid Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna, 27. märtsil tutvustas statistikaameti juhtivstatistik Koit Meres 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse tulemusi elanikkonna hariduse kohta.

Kõrgharidusega inimeste osakaalu poolest on Valgamaa Eesti maakondade seas täpselt keskel, 8. kohal. Neid on maakonnas umbes 22%. Kõige suurem on kõrgharidusega inimeste osatähtsus Harjumaal, kus see ületab 40%. Kõige väiksem on see Jõgevamaal, ulatudes napilt üle viiendiku.

Kahjuks on aga Valgamaa punase laterna osas kõrghariduse taasteindeksi poolest. See saadakse, kui pensionieas kõrharidusega inimeste arv jagada alla 30aastaste kõrgharitute hulgaga. Kui esikohal oleval Tartumaal ulatub näitaja suisa üle saja protsendi, siis Valgamaal on see vaid 30% ringis.

Maakonnas elavatest kõrgharidusega inimestest on loenduse andmete kohaselt kuni 30aastaseid 7,1%. Nii väike pole nende osakaal üheski teises maakonnas. Veidi suurem on näitaja Ida-Virumaal (7,2%) ja Jõgevamaal (7,4%).

Vaid kolmes maakonnas ületab kõrgharidusega noorte ehk kuni 30aastaste hulk kümnendiku. Tartumaal on neid 18,6%, Harjumaal 14,4% ja Võrumaal 10,7% rahvastikust.

Viies maakonnas ületab seevastu pensioniealiste ehk 64aastaste ja vanemate kõrgharidusega inimeste hulk viiendiku. Näitaja ongi kõige kõrgem Valgamaal – 22,6%. Järgnevad Viljandimaa (22,3%) Jõgevamaa (20,3%), Järvamaa (20,2%) ja Läänemaa (20,1%).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles