Valdo Pandi juubelinäitus Valga muuseumis

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Voldemar Linsdrömi raamatust Kas mäletad?
Foto Voldemar Linsdrömi raamatust Kas mäletad? Foto: Ülle Kübarsepp / Valgamaalane

Möödunud sajandi tunnustatud raadio- ja teleajakirjaniku, publitsisti ja dramaturgi Valdo Pandi 80. sünniaastapäevale pühendatud ülevaatenäitusel on üleval 20 plakatit koos tekstidega Pandi töö eri aegadest.

Lisaks on välja pandud isiklikud esemed, kirjad, dokumendid Eesti rahvusringhäälingu (ERR) muuseumist ning Valga muuseumi fondist raadiod ja televiisorid, vahendab valgamaa.ee.

Eesti rahvale on olnud kõige tuntum saatesari „Täna 25 aastat tagasi" (313 saadet), milles räägiti Teisest maailmasõjast.

Valdo Pant valiti ka 20. sajandi saja suurkuju hulka. Aastast 1980 antakse välja Valdo Pandi nimelist preemiat.

Näituse koostas ERRi muuseum ning see on avatud alates 6. augustist kuni 12. septembrini.

Valga muuseumis on avatud ka Tartu mänguasjamuuseumi näitus „Kohvritäis lapsepõlvemeenutusi".

Eesti on viimase 90 aasta jooksul saanud tunda oma riigi loomise elevust, selle langemise kurbust, pikki aastakümneid täis igatsust ja vaikset võitlust, taasiseseisvumise võidurõõmu ning argipäeva oma loodud riigis. Neil aegadel on alati olemas olnud lapsed, kes mängivad, õpivad ja kasvavad suureks sõltumata sellest, mis toimub ümberringi.

Näitus „Kohvritäis lapsepõlvelugusid" on valminud Eesti Vabariigi 90. juubeliaasta ürituste raames ning jutustab Eesti laste elust ja mängudest läbi üheksa aastakümne (1918-2008). Meie riigi 20. sajandi heitliku ajaloo sümbolina kasutatakse näituse kujunduses reisikohvreid.

Kohvrite sees on ajastule iseloomulikud mänguasjad, mis pärinevad Tartu mänguasjamuuseumi kogudest või nendelt inimestelt, kelle lugusid tutvustatakse. Näitusel saab vaadata dokumentaalkaadreid Eesti laste tegemistest läbi 20. sajandi ning kuulata lapsepõlve juurde kuuluvaid hääli. Iga näituse külastaja saab meisterdada endale kohvri oma lapsepõlvelugudega.

Näitust on varem eksponeeritud Albu mõisas Järvamaal, Narva muuseumis, Pärnu muuseumis, Viljandi linnagaleriis, Saaremaa muuseumis ja Võrumaa muuseumis. 2008. aastal võitis näitus Eesti muuseumide festivalil Narvas teise koha.

Näitus on Valga muuseumis avatud 31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles