Valga gümnaasium on haaratud uude projekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliste kottidega lähevad hommikul kooli SAFAs õppijad.
Selliste kottidega lähevad hommikul kooli SAFAs õppijad. Foto: Kersti Piir

Valga gümnaasium osaleb juba 1995. aastast rahvusvahelistes projektides, olles teinud koostööd erinevate Euroopa riikide koolidega. Sel aastal liituti kaheaastase projektiga «Euroopa salatikauss».

Igal õppeaastal on aktiivsetel ja loovatel inglise keelt oskavatel õpilastel võimalus tutvuda eri riikide kultuuriga, saada uusi kogemusi ning tutvusi ja avardada oma silmaringi.

Uuest projektist «Euroopa salatikauss» võtavad peale Valga gümnaasiumi osa Ungari, Austria, Tšehhi, Rootsi, Hispaania ja Islandi koolid.

Selle aasta avakonverents toimus Hispaanias Andújar’s. Sellel oli igast osalejariigist kohal kaks õpetajat.

Soe vastuvõtt

Vastuvõtt oli Hispaania kultuurile, eriti aga veel Lõuna-Hispaania temperamendile omaselt väga soe ja südamlik: juba bussijaamas saime põsemusid meile vastu tulnud SAFA kooli esindajatelt.

Konverentsi avas Sagrada Familia (lühendatult SAFA) kooli direktor. Selles õpivad koos eri vanuses õpilased 5.–18. eluaastani. Alates gümnaasiumiastmest on võimalik õppida ka erinevaid erialasid.

Väiksemate laste koolipäev algas kell üheksa ja tore oli vaadata, et kõik lapsed tulid kooli koos vanematega ning raskete koolikottide asemel olid neil värvilised ratastega kotid. Tänu rohketele rahvusvahelistele õpilasvahetustele soovivad paljud lapsed just selles koolis õppida.

Kuna viibisime väikeses Lõuna-Hispaania linnas, oli ka seal nii paljude eri riikide esindajate kohalolek suursündmus. Esimesel päeval olime kõik kutsutud Andújar’ linnapea vastuvõtule, samal õhtul läks kohalikus televisioonis eetrisse meie projekti liikmetega tehtud intervjuu ning järgmisel päeval ilmus ka ajalehes projekti tutvustav artikkel.

Eesmärk kokku panna näidend

Esimesel konverentsipäeval oli igale koolile antud pool tundi, et oma linna ja kooli ja tutvustada. Hispaania, Rootsi, Eesti, Austria ja Ungari on ka enne koostööd teinud, Tšehhi ja Islandi koolid olid aga projektis esimest korda. Neist viimase riigi kooli esitlus tõstatas kõige rohkem küsimusi ja tekkis elav vestlus, kuna Island oli osalejatele kõige vähem tuntud.

Kaheaastase projekti eesmärk on näidata noortele näidendi kaudu, et oleme kõik erinevad, kuid siiski sarnased. Esimene töötuba õpilastele toimub järgmise aasta kevadel Prahas ja sellest võtab igast riigist osa kolmeliikmeline grupp, kelle ülesanne on valmistada lühinäidend või -film, mis räägib noorte ühest päevast oma riigis. Lõpuks seotakse kõik näidendid ühtseks tervikuks.

Prahast sõidetakse rongiga Ungarisse Vaci linna, kus jätkub harjutamine ja lõpuks antakse etendus Ungari koolirahvale. Projekti tegemisi on võimalik jälgida veebipäevikus ja lõpptulemusena valmib projektifilm.

Projekti osana toimuvad ka õpilasvahetused. Juba 2009. aasta mais on kümme Valga gümnaasiumi keelteklassi õpilast oodatud Hispaaniasse SAFA kooli ning juuni alguses majutavad meie õpilased hispaanlasi Valgas.

Meie käik sai teoks sihtasutuse Archimedes toel. Selle eesmärk on toetada elukestva õppe arengut, edendada rahvusvahelist koostööd hariduse kõigis valdkondades, võimaldades õppijate ja õpetajate rahvusvahelist mobiilsust. Eelmisel õppeaastal võttis taolistest projektidest osa kuus Valgamaa kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles