«Koolitants 2009» asus starti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitants on Valgamaal alati populaarne olnud.
Koolitants on Valgamaal alati populaarne olnud. Foto: arhiiv

Eesti Tantsuagentuur kuulutas välja festivali «Koolitants 2009». Seekord tuleb nii maakondlik tantsupäev kui ka piirkondlik festival Valgas ja nii näeb Valga rahvas ka naabermaakondade parimaid uusi tantse.

Varsti algab jälle «Koolitants», kogu see tants ja trall. Juba viieteistkümnendat korda. Seetõttu tuleb 2009. aasta koolitantsijaile pidulik ja lõppkontserdile pääseb rohkem tantse kui eelmistel aastatel, nagu lubab festivali peakorraldaja.

Festivali maakondlikud voorud on 28. jaanuarist 22. veebruarini, Valgamaa tantsupäev 12. veebruaril Valga kultuurikeskuses. Piirkondlikud festivalid toimuvad Pärnus, Valgas, Jõhvis, Tallinnas ja Tartus. Valga festival on 26. märtsil. Siin esitavad Valga-, Võru- ja Põlvamaa tantsutrupid oma parimaid tantse. Festivali lõppkontsert on 18. ja 19. aprillil Pärnu kontserdimajas.

Maakondlike tantsupäevade osalustasu on 50 krooni iga festivalil osaleva tantsija kohta. Kui tantsija tantsib rohkem kui ühes rühmas, peab ta iga trupiga osalemise eest 50 krooni maksma.

Vanuseastmed on järgmised: mudilased, 1.–3., 4.–6., 7.–9. ja 10.–12. klass.

Tantse saab esitada järgmistes kategooriates: laste-, vaba-, estraadi-, show-, tänava-, Eesti-teemaline ja säästutants.

2008. aasta festivalil oli uus kategooria Eesti-teemaline tants. Need tantsud on oodatud ka sellel festivalil. Uutena on nüüd kavas tänava- ja säästutants. Säästutantsu kategoorias loodavad hindajad näha võimalikult odavate vahenditega tehtud löövaid, efektseid ja humoorikaid mistahes võtmes tantsunumbreid.

Valga on eelmistel festivalidel silma paistnud breiktantsudega. Nüüd on selle kategooria asemel tänavatants, kuhu kuuluvad peale breigi veel mitmed kaasaegsed ja noorte seas populaarsed tantsustiilid, nagu funky, locking, poping, hip-hop jt.

Ühes vanuseastmes saab trupp osaleda igas tantsukategoorias vaid ühe tantsuga. Selle pikkus võib olla maksimaalselt viis minutit, showtantsu ja tänavatantsu soovitatav pikkus on kolm minutit.

Selle festivali läbiv teema on «Hoiame kokku!». Festivali peakorraldaja Marge Ehrenbuschi sõnul kannab see sõnaühend endas kahte mõtet. Esiteks – tantsurahvas peab end kokku hoidma, teineteist toetama ja koostööd tegema. Teiseks püütakse noorte tähelepanu pöörata tänapäeva ühiskonna igapäevasele liigtarbimisele.

«Kokku hoides me hoiamegi kokku, sest nii saame omavahel kogemusi ja ressursse jagada,» põhjendas Ehrenbusch teema valikut.

«Selle festivali soovime muuta eriliseks, täites kõik Eesti maakonnad sünnipäevatundega, et see rõõmupidu jõuaks kõikide festivalil osalejate, pealtvaatajate ja toetajate südametesse,» ütles peakorraldaja.

«Koolitantsu» tiim annab 2009. aasta festivalil osaleda soovijaile teada, et registreerimine kestab 14. detsembrini. Seda saab teha ainult koduleheküljel www.koolitants.ee. Küsimuste korral võib helistada telefonil 660 2524 või kirjutada aadressil koolitants@koolitants.ee. Kirja tuleb panna tantsutrupp, tants, vanuseaste ja tantsukategooria.

Tantsu pealkirja, pikkust, tantsijate arvu, nimesid ja isikukoode saavad Valgamaa kollektiivid lisada ja parandada 1. veebruarini 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles