Inimese kadumine on traagika eelkõige lähedastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sisask
Mart Sisask Foto: Postimees / Scanpix

Lõuna prefektuuri kriminaalteabeteenistuse vanem­erimenetleja Mart Sisaski andmetel on prefektuuri haldusalas teadmata kadunuks jäänud inimesi hetkel ametlikult 73. Tagaotsimine lõpetatakse kas seoses isiku leidmise või surnuks tunnistamisega, teadmata kadunuks jäämine on halvim, mis saab juhtuda.


Palju on viimastel aastatel prefektuuri haldusalas inimesi kadunuks jäänud ja palju üles leitud?

«2008. aastal jäi kadunuks 38, nendest leiti aasta jooksul 28. Mullu jäi kadunuks 30, aasta jooksul leiti 18. Tänavu on kadunuks jäänud neli inimest, kellest seni leitud üks.»

Mitu inimest on teadmata kadunud Valgamaal?


«Alates 1996. aastast on Valga maakonnas teadmata kadunud 10 inimest. 2008. aastal kadus kolm inimest, kellest kaks praeguseks leitud. Mullu kadus üks inimene, kes siiani leidmata, sama kehtib ka selle aasta kohta.»

Kuidas tagaotsimise toiming üldse algatatakse?

«Kui politsei saab avalduse teadmata kadunud isiku kohta, avatakse kümne päeva jooksul tagaotsimistoimik. Seejuures arvestatakse isiku kadumise asjaolusid ja tausta.»

Kuidas ja kunas lõpetatakse isikute tagaotsimine?

«Isiku tagaotsimine lõpetatakse kas seoses tema asukoha kindlakstegemise või surnuks tunnistamisega kohtu poolt. Kohus võib teadmata kadunud isiku tunnistada surnuks, kui viie aasta jooksul ei ole saadud andmeid, et ta on elus.

Kui isik jäi teadmata kadunuks olukorras, mis oli ohtlik elule või on alust eeldada tema hukkumist õnnetusjuhtumi tagajärjel, võib isiku surnuks tunnistada kuue kuu möödumisel teadmata kadunuks jäämisest.

Kohus algatab vastava menetluse üksnes avalduse alusel. Selle võib esitada isik või asutus, kellel surnuks tunnistamiseks õiguslik huvi – eelkõige teadmata kadunu seaduslik esindaja või omavalitsus, tema abikaasa, üleneja või alaneja sugulane, aga ka siseminister.

Politsei oma tööpraktikas isikuid viie aasta möödumisel surnuks tunnistama ei kiirusta. Reeglina otsitakse teadmata kadunud isikut taga kümme ja enamgi aastat ning alles seejärel kaalutakse tema surnuks tunnistamist.»

Kuidas kadunud inimest otsitakse?

«Kadunud isiku otsimise viise ei ole võimalik üheselt määratleda. Kõik sõltub väga palju isiku kadumise asjaoludest ja taustast.

Politsei saab inimeste kadumise kohta kõige enam avaldusi seene- ja marjaajal. Tavaliselt õnnestub siis kindlaks teha võimalik piirkond, kuhu inimene võis minna ning siis alustatakse otsinguoperatsioone maastikul. Olenevalt ilmastikuoludest kaasatakse sellistel operatsioonidel teenistuskoeri ja vajadusel erivarustusega päästekoptereid.

Võimalikult kiiresti teavitatakse kadunud isikust meediat, avalikustatakse tema tundemärgid ning foto ja palutakse inimeste abi. Kui inimene jäi kadunuks koos sõidukiga, antakse teada ka sõiduki kirjeldus ja registreerimisnumber. Kontrollitakse kõiki isiku võimalikke asukohti ja tutvusringkonda. Konkreetseid otsinguoperatsioone pole võimalik korraldada, kui pole teada isegi oletatavat piirkonda, kuhu isik võis minna.

Politsei käsutuses olevatest andmebaasidest kontrollitakse, kas inimene pole näiteks riigist lahkunud.»

Info

18. jaanuaril käesoleval aastal jäi Valgamaal kadunuks Ain Vagula, kes tänaseni leidmata. Tema auto leiti Viljandimaal Kassi külas metsa äärest.

Politsei andmetel viidi sõiduki leiukoha ümbruskonnas läbi otsimisoperatsioon, kuid liialt suur lumi raskendas seda ning otsingud lõpetati. Viimastel andmetel, mida politsei edastas, jätkub juhtunu asjaolude väljaselgitamine ning menetluse praeguses faasis ei ole võimalik antud teemal konkreetsemalt rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles