Kultuurikeskuse sisemus muutus oluliselt

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus "Maalitud ja põimitud"
Näitus "Maalitud ja põimitud" Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval avati Valga kultuuri- ja huvialakeskuses kahe kunstniku ühisnäitus «Maalitud ja põimitud», mis värskendab mõneks ajaks hoone sisekujundust. Väljas on Ehalill Halliste etnovaibad ja Ülle Raadiku tekstiilid.

Halliste on enda sõnul vaipu valmistanud 34 aastat ja kogu selle perioodi vältel on tegevus talle leiva lauale toonud.
Põhiline osa näitusel olevatest vaipadest kuulub etnograafilisse seeriasse, kusjuures üks sama seeria vaipadest asub Uus-Meremaal.

Eesti rahvakunsti motiivide vaipakudumine nõuab suurt hoolt ja vaeva. «Kui tavaliselt kulub ruutmeetri vaiba valmimiseks sada tundi tööd, siis etnomustrite puhul on töömaht kahekordne,» tunnistas Halliste.

Raadik ütles ennast tutvustades, et on Hallistest kõvasti laisem. Tema hämmastab näitusel sellega, et suudab eestlastele vägagi tuttavaid sümboleid, nagu meie rahvuslipp ja rist, kujutada täiesti uues võtmes, säilitades samas ka nende pühaduse.

Muu hulgas on üleval ka Raadiku kardinad. «Kaugelt juba vaatasin, et tohoh – kultuurimajal kardinad ees. Ja sobivad nii hästi,» kommenteeris neid esimeste seas väljapanekut uudistanud Valga põhikooli õpetaja Ester Kukk.

Sama meelt oli ka Valga aselinnapea Alar Nääme. «Vaibad ja kardinad loovad ehk pisut kõledas saalis hubase mulje,» märkis ta. Tema meelest võiks asutustes üldse rohkem kunsti olla.

Näitus jääb avatuks 31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles