Võrumaa kalad viidi Virumaale tööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lahest püütud kirju pakslaup.
Pärnu lahest püütud kirju pakslaup. Foto: Ants Liigus

Riigikogu liige Toomas Väinaste tõi Võrumaalt Lääne-Virumaale Roela tiiki üle 80 valgeamuuri ja pakslauba, et need vetikad ära sööks ning tiik puhtaks saaks, kirjutab Virumaa Teataja.

Väinaste hoolitses vallavanemana selle eest, et kohalik tiik oleks Roela pärl. Selle juurde ehitati 2003. aastal piirded ja trepid, kuid paraku on veekogu viimastel aastatel umbe kasvanud ja suur töö nullitud. Eelmisel suvel küll üritati sealse soojafirma juhi Tõnu Võrno abiga tiike puhastada, kuid erilist tulu sellest ei tõusnud.

Just taimtoidulised amuurid on nii aplad, et hävitavad vetikad vaevata, pärast hakka neile või heina ette andma. Roela kandi kalamehed Aleksander Tabalov ja Aleksander Anikanov olid õhinaga amuuride tiiki laskmise juures ning lubasid nüüd silma peal hoida, et keegi neid sealt püüdma ei hakkaks. Tiigis ujub muidki kalu. Üks linask läkski kohe uut parve uudistama.

Praegu on kalad umbes 15sentimeetrised, kuid kasvavad väga kiiresti, võttes aastas pikkuses juurde kümme sentimeetrit. Eesti kliimas nad looduses sigima ei pidavat, küll aga kasvavad nad Eestiski enam kui meetripikkuseks ja kuni paarikümne kilo raskuseks. Valgeamuuri looduslik leviala on Kaug-Idast kuni Lõuna-Hiinani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles