Reformierakond leidis lahenduse: kui Eestis reklaami teha ei või, saab minna Lätti (12)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlasest Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni valimisreklaam Läti Valkas.
Reformierakondlasest Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni valimisreklaam Läti Valkas. Foto: Erakogu

Alates tänasest on Riigikogu valimistel osalevate kandidaatide välireklaamid keelatud. Kui juba on leidunud mõned, kes keeldu rikuvad, siis Reformierakonna kandidaat Maido Ruusmann leidis lahenduse ning paigaldas plakatid Läti Valkasse. Selgus aga, et vaid eestikeelset reklaami Lätis avaldada ei või.
 

Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni poliitreklaami saab alkoralli südameks kujunenud Valkas näha kahes asukohas ja sel nädalal peaks tahvleid veel lisanduma. Reklaamil lubab erakond vähendada aktsiise ja lõpetada maksudega mängimise. Ruusmann on Reformierakonnast ainus, kes enda Lätis reklaamimise lahendust kasutab.

Fookus aktsiisidel

«Kuna riigis valitsev maksukaos ja viimastel aastatel naaberriigile enam kui 300 miljoni euro Eesti maksumaksja raha kinkimine on enneolematu, siis jätkame esmakordselt Eesti ajaloos poliitilise välireklaamiga probleemile tähelepanu juhtimist otse selle suudmes, Lätis. Oleme seal, et juhtida eestlaste tähelepanu, et see ei pea nii olema, et inimesed sõidavad üle Eesti kokku odavate kaupade järele, jättes maksud sinna,» põhjendas vallavanem.

Ruusmann lisas, et mõistliku maksupoliitiliste muudatustega saaksid eestlased oma ostud teha Eestis ja läbi Eestile laekuvate maksude aidata arendada oma kodumaad, näiteks suunata see kaotatud maksuraha regionaalpoliitiliste meetmete abil äärealade paremaks hakkamasaamiseks. Selleks on tema sõnul vaja poliitilist tahet, oskust ja otsustustegevust.

Ta lisas, et laialdane piirikaubandus on pannud tugeva surve alla kohalikud kaubandusettevõtted. «Näiteks enam kui 100-aastase ajalooga Tõrva Tarbijate ühistu Coop kauplustes on peale laialdase piirikaubanduse õitsele löömist lahja alkoholi käive vähenenud enam kui poole võrra. Kohapealsete tanklaomanike kütuse müük on suures enamuses kokku kuivanud, eriti veokite tankimise arvelt.»

Pole Läti keeleseadusega kooskõlas

Läti riigikeele keskuse Riia regiooni juht Viesturs Razumovskis ütles, et Läti keeleseaduse järgi peab reklaam esmalt olema läti keeles ja selle kõrval võivad olla ka teised keeled. Ta kinnitas, et sellisel kujul, nagu praegu, tuleb reklaam maha võtta. «Nii palju kui tean, lubati kindlustada, et reklaamile saab ka läti keel.»

Razumovskis lisas, et trahvi teha keskusel esialgu plaanis pole. «Kui meil õnnestub koostööd teha ja ta saab aru meie keeleseadusest, ei ole hetkel karistused jutuks.»

Ruusmann vastas, et temale pole esialgu keegi öelnud, et reklaam tuleb eemaldada ning samuti oli kõik korras Valka omavalitsusest luba taotledes. «Tänaseks ei ole mul ühtegi märgukirja. Olen küll vestelnud telefoni teel Valka inimestega ja linnapeaga. Mina tegin Läti Valkale reklaamiloa taotluse, kuhu lisasin juurde illustreerivad fotod reklaamikandjatest, mille alusel mulle anti reklaamiluba ja maksin tasu. Aus vastus on, et mul rohkem juriidilist infot ei ole.»

Vallavanem lisas, et pärast ajakirjanike pärimist on ta kuulnud, et Lätis peaksid olema reklaamid kakskeelsed. Ta on enda sõnul valmis plakatid seadusega kooskõlla viima ehk reklaamid mõlemas keeles avaldama. «Olen suhelnud Valka omavalitsusjuhiga ja ootan ametlikku seisukohta, et nad pakuks lahenduse, kuidas saame reklaamikampaaniaga edasi minna. Meie huvi ei ole vastu vaielda, teeme nii, kuidas seadused nõuavad. Oleme vajadusel valmis ka läti keeles Eesti vildakale maksupoliitikale tähelepanu juhtima. Meie teadmise juures oleme täna käitunud õiguspäraselt. Saatsin neile kirja, et milline Läti seadustele vastav reklaam peaks olema. Praeguseks pole vastust ka sellele kirjale.»

Valimisvalvurid arutavad teemat

Kodanikuaktivisti ja valimiste valvuri Tarmo Jüristo sõnul jääb reklaami selline asukohavalik kui mitte hea tavaga vastuollu, siis hallile alale. «Seaduse koha pealt on tõesti nii, et kui plakat on Lätis üleval, kehtivad Läti seadused. Ma ei tea, kas seaduste järgi seda Eestis on võimalik piirata, aga hea tava osas on see vähemalt hallil alal. Printsiibi mõttega ta läheb vastuollu. Tavaliselt korjame raporteeritud rikkumised kokku ja vaatame neile üheskoos peale ning anname hinnangu. See on kindlasti asi, mis tähelepanu all olema saab,» lausus Jüristo.

Poliitilised välireklaamid on lubatud kuni riigikogu valimise aktiivse valimisagitatsiooni alguseni. Alates 23. jaanuarist kuni 3. märtsini 2019 (riigikogu valimise päevani) on seaduse järgi keelatud üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ning muu poliitiline välireklaam.

Reformierakondlasest Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni valimisreklaam Läti Valkas.
Reformierakondlasest Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni valimisreklaam Läti Valkas. Foto: Erakogu
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles