Valgas küündisid iilid kahekümne meetrini sekundis

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuaritorm Valgas aastal 2005
Jaanuaritorm Valgas aastal 2005 Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Täna on Eestis üle aegade kõige soojem 27. detsember - samas vägagi tuuline.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) andmetel on Tallinnas ennelõunal mõõdetud 8,8 ja Tartus 9,2 kraadi. Valgas oli EMHI kodulehe andmetel keskpäeval aga lausa 9,3 soojakraadi - tegu oli tollel hetkel kõrgeima näitajaga Eesti vaatlusjaamades. Kella üheks oli see aga langenud 4,3 kraadile.

Sooja toonud tormitsüklonite jadas on kolmas meieni saabumas homme. «Tänase kuupäeva rekord on kindlasti löödud, eilsed purunesid ka,» ütles EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain portaalile ilmajaam.ee.

Senise 27. detsembri soojarekord oli Tallinnas +5,8 ning Tartus +5,9 kraadi.

Kogu detsembri soojarekordit hoiab praegu 2006. aasta 6. detsember, kui Tartus oli 11,5 ja Tallinnas 10,7 kraadi.

«Tänased temperatuurid võivad aga veel muutuda – päev alles noor,» ütles Merilain samas.

Nii on eile meil möllanud torm Patrick juba ammu silmapiiri taha kadunud ja tänast ilma kujundab tormitsüklon Quirin. Merilaini sõnul pole see eilsest võimsam.

«Järgmine tsüklon Robert on tulekul, see tuleb veel lõunapoolsemalt, kese riivab Šotimaad ja siis tuleb Norra rannikule, meie kardame, et äkki sel tekib veel üks osatsüklon. See võib meile ohtlikku tuult tähendada, aga esialgu on prognoosis edelatuul kuni 27 meetrit sekundis,» rääkis Merilain.

Ka täna on tuul veel tugevnemas. EMHI prognoosi kohaselt puhub see õhtul kohati kuni 30 meetrini sekundis.

«Tänase päeva maksimum pole veel kätte tulnud. Loodetuulega tulevad kõige tugevamad iilid. Pakri poolsaare otsas on mõõdetud tuult iiliti ligi 29 m/s, Pirital 26,3 m/s käes. Aga karta on, et lähimate tundide jooksul võib põhjarannikul iiliti 30 m/s ära käia. Lõuna pool on täna natuke rahulikum, samuti läänerannikul,» rääkis Merilain ennelõunal.

Valgas ulatusid EMHI kodulehe andmetel keskpäeval tuuleiilid kuni 20,2 m/s, tund hiljem olid need veidi vaibunud, puhudes kuni 19,6 m/s. Kella 14 paiku aga olid tugevaimad puhangud veel vaid 12,3 m/s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles