Maa ja Päikese vaheline kaugus on pühapäeval aasta väikseim

LEPM
Copy
Kui Maa liigub oma orbiidil ümber Päikese periheeli, on Maa ja Päikese vaheline kaugus aasta väikseim.
Kui Maa liigub oma orbiidil ümber Päikese periheeli, on Maa ja Päikese vaheline kaugus aasta väikseim. Foto: Taavi Niittee

Pühapäeva hommikul kell 9.45 jõuab Maa oma orbiidil ümber Päikese periheeli. Kreekakeelsetest tüvedest peri (lähedal) ja helios (Päike) moodustunud mõiste tähendab, et Maa ja Päikese vaheline kaugus on sellel ajahetkel aasta väikseim, kirjutab oma Facebooki-lehel Tõrva Astronoomiaklubi.

Periheelis asume me Päikesest 147 091 144 kilomeetri kaugusel ehk umbes 5 miljonit kilomeetrit lähemal kui kuue kuu pärast orbiidi kaugeimas punktis ehk afeelis, kui me tiirleme oma kodutähest 152 095 295 kilomeetri kaugusel. 5 miljonit kilomeetrit võib maisete standardite järgi tunduda tohutu vahemaana (umbes 12x Kuule ja tagasi), aga suhtelise arvuna on see pisike muutus - meie planeedi orbiit ümber Päikese on praktiliselt ümmargune.

Vastavalt saksa astronoomi Johannes Kepleri planeetide liikumist kirjeldavatele seadustele peab Maa Päikesele lähemal asudes liikuma kiiremini kui temast kaugemal asudes (Kepleri teine seadus). Tõepoolest, Maa liigub jaanuari alguses oma orbiidil kiirusega 30,3 kilomeetrit sekundis, mis on ligi 1 kilomeeter sekundis kiiremini kui juulis. See omakorda tähendab, et põhjapoolkera talv on keskmiselt viis päeva lühem kui suvi. Lõunapoolkeral on asi vastupidine.

Päikesele lähemal asumine teeb ta meie taevas ka natukene suuremaks - täpsemalt 3,6 protsenti suuremaks kui juulis. Kuigi see muutus on silmaga nägemiseks liialt väike, saab seda näiteks kaamera abil hõlpsasti tõestada. Tehke näiteks ühe ja sama kaamera, objektiivi (teleskoobi) ja suurendusega Päikesest foto homme ja juulis ning võrrelge hiljem päikeseketaste suhtelisi suurusi. Erinevus peaks olema märgatav.

Mõeldes jaanuari madalatele temperatuuridele tundub idee Päikese lähedusest esmapilgul veidrana – Päike oleks justkui jahedam ja seega meist kaugemal. Tegelikult pole Päikese kaugusel mingil pistmist aastaaegade ja nende vaheldumisega. Praeguse põhjapoolkera talve (ja lõunapoolkera suve) põhjustab päikesekiirte langemisnurk, mis on meie jaoks veel peaaegu aasta kõige väiksem, kuna talvisest pööripäevast on möödas vaid kaks nädalat.

Periheelis asume me Päikesest 147 091 144 kilomeetri kaugusel ehk umbes 5 miljonit kilomeetrit lähemal kui kuue kuu pärast orbiidi kaugeimas punktis afeelis.
Periheelis asume me Päikesest 147 091 144 kilomeetri kaugusel ehk umbes 5 miljonit kilomeetrit lähemal kui kuue kuu pärast orbiidi kaugeimas punktis afeelis. Foto: Tõrva Astronoomiaklubi
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles