Otepää vallas põles elumaja

Mati Määrits
, reporter
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Otepää valla Risttee külas süttis esmaspäeva õhtul ühekorruseline taluhoone, elanikel õnnestus elu ja tervisega pääseda.

Lõuna päästekeskuse valvepressiesindaja ütluse kohaselt sai häirekeskus väljakutse kell 19.09 ning siis oli 8 x 15 meetri suurusel majal leegid juba katusest väljas ja katus põles lahtise leegiga terves ulatuses. Kustutama saabus seitse päästemeeskonda, sealhulgas Sangaste vabatahtlikud.

Hoones elas kolm inimest: peremees koos abikaasaga ning peremehe eakas isa. Väljakutse tegi väljas viibinud peremees, kes püüdis päästjate saabumiseni tulekahju pulberkustutiga kustutada, kuid sellest polnud enam suuremat kasu. Majja sisenenud suitsusukeldumisvarustuses päästjad aitasid 1926. aastal sündinud mehe, kellel oli liikumisega raskusi ning kes esialgu väljumisele vastu oli, hoonest välja. Perenaine jõudis kohale pärast päästjate saabumist.

Maja muutus põlengu tõttu elamiskõlbmatuks. Elamise seinad jäid küll püsti, kuid katus hävis täielikult, köök ja üks tuba said tule- ja veekahjustusi. Ajutise peavarju leidis perekond naabrite juures.

Suitsuandurid tasub üle kontrolldia

Majas oli kaks suitsuandurit, millest häiret andis üks.

«Suitsuandurid võeti kasutusele 11 aasta eest ning vanimad neist ei pruugi enam olla töökorras. Seetõttu tasuks andurid üle kontrollida,» soovitas päästeameti esindaja.

Õhtul kell 22.30 oli sündmuskohal veel viis päästemeeskonda, kes tegelesid tulekollete avastamise ning järelkustutusega. Tulekahju likvideeriti kell 22.55. Selle tekkepõhjuse selgitab välja menetlus.

Teisipäeva hilishommikul põlengukohas viibinud peremees ja perenaine arvasid, et hoonet ei ole enam võimalik taastada. Valla pakutavast sotsiaalkorterist nad vähemalt esialgu huvitatud polnud.

Vallavalitsus pakub sotsiaalkorterit Keenis

Otepää vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juhataja Kadri Sommer lausus, et omavalitsusel on hätta sattunud perele pakkuda sotsiaalkorter Keenis. Võimalik on ühekordne toetus. «Just praegu (pärastlõunal – M.M.) on nende juures üks lähisugulane, kellelt ka meie lähemat teavet pere plaanide kohta saame. Samuti hoiab asjade käigul pilku peal meie sotsiaaltöö vanemspetsialist.»

94-aastase vanapapi paigutamine kas või ajutiselt hooldekodusse on Sommeri sõnul võimalik, kuid selleks on vaja taadi nõusolekut. «Esialgu paistab ta üsna tõrges, aga ilmselt on see põhjustatud tulekahju šokist,» eeldas ta.

Sotsiaalteenistuse juhataja andmeil on Otepää vallas viimase aasta jooksul olnud juba kolm tulekahju, mille tõttu inimesed on jäänud peavarjuta. Vahepeal Keeni noortekeskuses elanud viielapseline pere kolib tänu MTÜde ja valla toetusele varsti oma koju tagasi. Vana-Otepääl elanud mehele pakkus omavalitsus sotsiaalkorterit Pukas, millest ta aga loobus. Vald ja kogukond toetasid kannatanut ühekordse toetuse, rõivaste ja esmatarbekaupadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles