Tiit Loim: ootamatu kauaoodatud lõpp

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tiit Loim
Tiit Loim Foto: Paul Poderat

Uue, äärmustevaba koalitsiooni loomine on kahtlemata hea uudis kõigile neile, keda on senise valitsuse osa ministrite käitumine muretsema pannud. Teisalt on uue võimuliidu algus kõike muud kui plekitu.

Ühest küljest tahaks loota, et üks ehmatav ajajärk meie poliitikas on nüüd möödas, nii ennatlik kui see lootus ka pole. Ilmselt on paljudele kergendus, et riigi rahvusvahelise maine pärast on nüüd ehk vähem põhjust muret tunda ja vähemused võivad taas veidi kergemalt hingata. Samuti ei pea enam mõtteenergiat kulutama plaanitud abielureferendumile.

Samas oli peaministri tagasiastumine ikkagi üllatav. Oli ju valitsus seni kõikvõimalikest skandaalidest eluga välja tulnud. Poleks olnud kuigi üllatav, kui Jüri Ratas oleks hiljutise Porto Franco arenduse korruptsioonikahtlustusegi peale rahulikult tõdenud, et kahtlustused on tõsised ja vajavad uurimist, aga koostöö jätkub asises meeleolus.

Ilmselt on vastupidise otsuse taga korralikud kalkulatsioonid ja esialgu paistab, et need toimivad hästi. Korruptsiooniasjas esitati kahtlustus küll nii Mihhail Korbile kui ka Keskerakonnale, ent see ei ole karvavõrdki takistanud Reformierakonnal Keskerakonnaga uue valitsuse kokkupanemist, kuigi variant olnuks näiteks hoopis punti võtta Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Siinkohal tekib tõesti mitmel pool püstitatud küsimus, kas avalikkus ja Reformierakond suutsid suure korruptsioonijuhtumi ööpäevaga justkui täielikult ära unustada. Samamoodi huvitav on, kuivõrd kiirelt on tagasi läbirääkimiste ühes juhtrollis olev Mailis Reps, kes hiljuti astus tagasi ministeeriumi ametiauto kasutamise ja hõimlase kõrge palgaga tööle võtmise juhtumi tõttu. Sellegi juhtumi osas alles uurimine kestab.

Korruptsiooniasjas esitati kahtlustus küll nii Mihhail Korbile kui ka Keskerakonnale, ent see ei ole karvavõrdki takistanud Reformierakonnal Keskerakonnaga uue valitsuse kokkupanemist, kuigi variant oleks näiteks hoopis punti võtta Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Ja mis veelgi põnevam: kui uskuda siin-seal levinud väljaütlemisi, sai EKRE-le saatuslikuks hoopis Mailis Repsi kritiseerimine ja sellest tulenev kättemaks. Nüüd tulnud lihtsalt korruptsiooniskandaali tõttu plaan kiiremini teoks teha.

Igal juhul on loodaval koalitsioonil juba praegu teatavad plekid või vähemasti küsimärgid küljes. Ilmselt oleks üks viis veidigi muret vähendada panna ministrikohtadele uued näod, kel pole skandaalide taaka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles