Probleem, põhjus ja lahendus – kõik vajalik heaks öiseks uneks

Copy
Foto: Lonas

Me veedame nii palju aega magades ning uni on hädavajalik, et aidata meie kehal lõõgastuda, taastuda ning laste puhul ka kasvada. Seega on oluline mõelda oma une ja une keskkonna parandamise peale. Paljud uneeksperdid viitavad kõige levinumatele uneprobleemidele, mis võivad tähelepanuta jätmise korral põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. On oluline mõista põhjuseid nende probleemide taga ja valida õiged lahendused, mis panevad sind end tundma kui uneekspert kui sa kord mõistad kui lihtsalt ja hõlpsalt on võimalik uneta ööd lõpetada ja neid tulevikus ennetada, isegi kui on tegu millegi nii lihtsa asjaga nagu madrats.

Kõige levinumad seotud probleemid ja nende põhjused

Rääkides uneprobleemidest, siis neid on nii palju mida mainida, kuid me oleme võtnud nimekirja lühemaks keskendudes neljale peamisele probleemile, mida on lihtne parandada ilma sügava meditsiinilise sekkumiseta. Enamus juhtudel põhjustab neid halb unekeskkond ja –harjumused, mida on õigete teadmisega võimalik parandada.

  • Unetus (insomnia) – üldiselt öeldes on tegu võimetuseta magada ehk magamatusega. Selle käes kannatajad võivad lamada tundide viisi ilma uinumata, või jäävad magama kuid ärkavad järjest ülesse. Selle ignoreerimine võib põhjustada väsimust, meeleoluhäireid, madalat energiataset või keskendumisraskust. Selle seisundi põhjustajad peegeldavad otseselt elustiili – stress, ebaühtlane unegraafik, stimuleerivad tegevused enne magamaminekut, ebamugav unekeskkond või lihtsalt liigses koguses söömine enne magama minekut. Unetuse ravimisel on oluline kõrvaldada järjest iga võimalik põhjustaja, proovi langetada stressi või leia viise lõõgastumiseks, tee kindlaks, et sul on tasakaalus ja mugav unekeskkond. Ja voodi madrats on selle nimekirja tipus. Kui voodi on ebamugav, siis mõtled koguaeg ebamugavuse peale ning ei suuda lõõgastuda.
  • Pöörlemine ja vähkremine kaasneb mõnikord unetuseta ning enamus juhtudel on selle põhjus alati sama. Kuid paljud ei mõista, et meie kehad on nutikad ning otsivad kõige mugavamat positsiooni, seega me vähkreme ja pöörleme voodis. Kui su ase pole magamiseks sobiv, siis leiad end pidevalt öösel unepositsiooni muutmast, kuni su keha kohandub parima asendiga. Mõned probleemid võivad tekkida padja tõttu kui see on liiga suur või liiga kõva, võib-olla on madrats liiga pehme ja su selg hakkab juba mõne tunni pärast pingule tõmbuma? Need on põhjused mis võivad kindlasti põhjustada öist tegevust ja häirida und, ning on väärt uurimist. Seega neile, kes tunnevad nii öisel ajal, siis võib see olla märk vajadusest pöörata tähelepanu väikestele detailidele, sest õiged padjad võivad lahendada ebamugavuse probleemi.
  • Öine higistamine võib olla peituva terviseprobleemi või ravimi tagajärg, seega ei tohiks neid ignoreerida ja tuleks konsulteerida arstiga. Kuid mõnikord juhtuvad need lihtsalt kuna sinu voodipesu on liiga paks või magamistoa temperatuur ei ole sobiv. Mõned kannatavad öise higistamise käes kui voodikate või madrats ei lase õhku läbi, seega tuleks kontrollida kas muudatused keskkonnas või asendis võivad aidata. Üldiselt peaksid madrats ja voodikatted olema tehtud naturaalsetest materjalidest, et nad sobiksid hästi sinu kehaga kokku.
  • Norskamine, kuigi mõnikord võib see olla geneetilise soodumusega, siis enamus inimestel esineb seda just selili magades. Kui sa oled sellist tüüpi norskaja, siis on võimalik et uneasendi muutmine aitab parandada norskamist, nagu väidab Sleep Foundation. Võid ka proovida oma voodi peaosa kõrgendamist, kiilukujulise padjaga või kohandatava voodiraamiga, kuid on oluline tõsta kogu madrats ja mitte kasutada lihtsalt rohkem patju, sest need võivad pea liiga kõrgele tõsta ja tekitada ebamugavust, mis põhjustab kaelavalu.
  • Seljavalu võib sageli põhjustada halb madrats. Paljud usuvad, et väga kõva madrats on sobilikum seljavalude puhul, kuid uuring madratsi kõvaduse mõju kohta mistahes kroonilisel seljavalul leidis, et tegelikult parandab keskmise kõvadusega madrats valu ja ebamugavust kõige paremini. Kui sa kannatad seljavalu käes, siis on anatoomiliste tsoonidega madrats suurepärane valik, sest see pakub rohkem tuge just nendes kohtades kus seda on kõige rohkem vaja – selgrool, ning pakub spetsiaalseid mugavuse tsoone, mis on kohandatud kehaosadele, mis vajavad öösel kõige rohkem lõõgastumist.

Ükskõik mis võib sinu uneprobleeme põhjustada - unehügieeni, magamiskeskkonna, päevaste harjumuste läbi vaatamine ning lõõgastuma õppimine aitab seda minimaliseerida või kõrvaldada. Tee kindlaks, et sul on põhiasjad olemas – õige madrats, mis vastab sinu vajadustele, kvaliteetne voodipesu ja mugavad aknad, hästi ventileeritud magamistuba mis sobib magamiseks. Sa võid isegi pöörduda madratsiekspertide poole, et kohandada oma magamisaset vastavalt oma vajadustele. Enne kui teed ennatlikke järeldusi uneprobleemide käes kannatades, siis proovi lihtsasti kättesaadavaid lahendusi, et seda parandada. Alates kõige ilmselgemast – sinu harjumused, unekeskkond ja magamisase.

Copy
Tagasi üles