Mati Määrits: Inglismaa oli lukku pandud

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits.
Mati Määrits. Foto: Kristjan Teedema

Tänasest on meie riik vähemalt osaliselt lukku pandud ning peame kuu aega – kui mitte kauemgi – läbi ajama hoopis teistsuguse elukorraldusega.

Kõige rohkem muutub elu neil, kel kodus väiksed lapsed, keda kooli või lasteaeda enam ei oodata, kuigi siingi teatavaid erandeid lubatakse. Vanemad õpilased on kaugõppega loodetavasti juba niivõrd-kuivõrd kohanenud – iseküsimus muidugi, missuguse hariduspagasiga nad ükskord ellu astuvad. Loodetavasti ei ole õpilastel vaja üks aasta täiendavalt koolis käia – ehk aitaks siiski suvevaheaja lühendamisest?

Küllap harjume lõpuks elama ka piirangute tingimuses. Mingil hetkel hakkavad aga kindla peale tooni andma just häirivad pisiasjad, millele lahenduse leidmine võib osutuda ütlemata keeruliseks.

Näiteks jääb kõige sobimatul hetkel pihku välisukse link või siis annab raskusele järele mõni riiul. Kellel meil ikka teist lukku või käepidet kodus varuks juhtub olema? Isegi õiget mõõtu kruvi ei pruugi alati leida. Varem astusid sel puhul mõnest ehitusmaterjalide poest läbi ning probleem sai lahendatud. Nüüd ei kujuta küll ette, kuidas ma seda paari kruvi ehituspoe või mõne teise poe välialalt (loodetavasti need ikka tekivad) leian.

Muidugi võib kõiksugused tagasilöögid ka lihtsalt ära kannatada, aga milleks, kui mõni lahendustee on kindlasti olemas. Just siin kulub ära kogukonna toetus – olgu see siis vahetu naaber, sõber, tuttav või internetikogukond.

Või siis laualambi LED-pirn, mille asemele olen uut otsimas käinud elektritarvete poes, võttes vana kaasa, et ikka õige saaks. Selle pisipoe uksed jäävad nüüd kindlasti suletuks. Laelambi pirne müüakse ka suurtes toidupoodides, aga eriti väikeste LED-pirnide valik on seal pea olematu. Kaupmehi tuleb ka ju mõista: nad ei saa kaubavalikut lõpmatult suureks paisutada ning eriti ei ole nad huvitatud riiulitel hoidmast minimõõtmetes kaupa, mida on lihtne taskusse pista.

Ega siin muud lahendust olegi, kui saame seekord üle ehteestlaslikust ise hakkama saamise tahtmisest. Muidugi võib kõiksugused tagasilöögid ka lihtsalt ära kannatada, aga milleks, kui mõni lahendustee on kindlasti olemas. Just siin kulub ära kogukonna toetus – olgu see siis vahetu naaber, sõber, tuttav või internetikogukond, kus saab vajadusel nõu või ka abi küsida. Ning kui kusagilt on hea nõu saadud, tasub seda tingimata ka jagada, selle asemel et kõiksugu kuulujutte võimendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles