Kuidas valida majale sobivaim katus?

BMI Monier
Copy
Foto: BMI Monier

Kevad on taas tulemas ning majaomanike mõtetesse kerkivad ehitustööd – olgu siis käsil uue maja ehitamine või olemasoleva renoveerimine.

Katus, mida peetakse maja viiendaks fassaadiks, on hoone tähtis osa. Korralikult ehitatud katus peaks majaelanikke ja neile kuuluvat vara kaitsma sõltuvalt materjalist kümneid aastaid, samuti peaks see olema silmale ilus vaadata.

Mida jälgida katusematerjali valikul?

Katusematerjali ja -tootja valimine võib olla keerukas, sest katust valime majale elus korra või paar. Samas on tegu pigem suure investeeringuga ning aspekte, mida lisaks hinnale peaks arvestama, on palju:

  • Katusekalle. Esmalt tuleb arvestada katuse nurka, mis piirab materjalivalikut. Kui katusekalle on vähemalt 15 kraadi, võib mõelda nii kivikatusele, bituumensindlile, eterniidile kui ka plekile. Lamekatusele on parim valik rullmaterjalid – PVC, bituumen jne.
  • Katusematerjali eeldatav eluiga. Näiteks bituumenkatuste eluiga on 25 aastat, plekk-katusel u 50 aastat, eterniitkatusel ligi 60 aastat ning kivi- ja valtsplekk-katustel 100 aastat ja kauemgi.
  • Katuse garantii. Katusematerjali müües rõhutatakse alati garantii pikkust, ent garantiitingimused erinevad tootjate lõikes palju rohkem kui ainult konkreetne aastanumber. Eri katusetootjatel võib garantiiaeg omakorda veel jaguneda, näiteks eristatakse värvi- või pinnakatte garantiid ja tehnilist garantiid. Täpsetel tingimustel tuleb näpuga järge ajada, sest suurelt kuvatakse sageli pikimat garantiitüüpi, kuid väikse kirjaga on nimetatud erisused, millega tuleb kursis olla. NB! Pea meeles, et katuse eluiga ei ole sama mis garantiiaeg. Loe BMI Monieri katuste garantiist siit.
  • Katuse väljanägemine. Kas materjali värv ja disain on majaomanikule meelepärane? Katuste kuningaks peetakse kivikatust, eeskätt tema väärikuse ja pika eluea pärast. Sageli kasutatakse ka plekk-katuste puhul kiviprofiili, mis imiteerib kivikatust, kartes, et kivikatus on oluliselt kallim, kuigi plekk- ja betoonkivikatused on samas või viimasel ajal isegi soodsamas hinnaklassis.
  • Katuse hind. Hinna puhul on oluline jälgida, et eri materjalitootjate hinnapakkumised sisaldaksid samu komponente ja samasugustes kogustes, et hiljem katuse ehituse faasis ei tekiks ebameeldivad hinnaüllatusi. Seetõttu on tähtis juba hinnapakkumise küsimise ajal võimalikult täpselt lahti kirjutada, mida pakkumine kindlasti sisaldama peab, ja esitada täpselt samasugune päring kõikidele tootjatele. Kui sageli jäetakse kivikatus hinnapakkumiste küsimise ajal välja kartes, et kivikatus on liiga kallis, näitab novembris 2021 korraldatud uuring. Kõige soodsamaks katusematerjaliks on Eestis muutunud lainelised betoonkivid, mille keskmine hind on ligi kaks korda odavam kui lainelisel katuseplekil. Samas on nende eluiga kaks korda pikem.
  • Katusematerjali omadused. Kui vastupidav on materjal lumele, niiskusele ja külmale ja kas materjal võib üle kuumeneda (eriti siis, kui toad asuvad otse katuse all)? Kui vastupidav on katus tormile (suured katusepaanid võivad tormiga tuule alla võtta ja maja pealt ära lennata), kuivõrd kriimustuskindel on katus selle hooldamisel, kas rooste võib seda kahjustada?
  •  Müra. Materjalivalikul tuleks hinnata, kui mürakindel on materjal suure tuule ja tormiga, eriti siis, kui katuse all asuvad eluruumid. Katusekivid on näiteks täielikult müravabad, õhem plekk võib aga tublisti häält teha.
  • Aluskate. Milline on pakkumisse lisatud aluskate? Viilkatuse all paiknevate eluruumide korral on kindlasti vajalik hingav aluskate kaaluga vähemalt 160 gr/m². Raskem aluskate on armeeritud, sel on rohkem kihte ja materjal on seega tugevam.
  • Tootja. Kas katusematerjal ja lisatarvikud on samalt tootjalt? See tagab, et katusesüsteemi osad sobivad omavahel täielikult kokku ning probleemide tekkides ei püüa eri komponentide tootjad vastutust üksteisele veeretada.
  • Eri korstnatüüpidele sobilike tihenduskomplektide olemasolu. Koos uue katuse paigaldusega tuleb kindlasti ka korstna ümbrus tihendada lekkekindlaks.
  •  Katusematerjali tarnekiirus. Odavast hinnast võib olla vähe kasu, kui lekkiva katuse asemele ei jõua uus materjal kohale enne sügise algust.
  •  Kohapealse tehnilise toe olemasolu ja kvaliteet. Kas kohapealne tugi on Eestis olemas ja kas tehnilise toe töötajad on erialase taustaga? See on vajalik enne katuse ostu, et osata valida parim lahendus, aga ka siis, kui majaomanik tahab ise paigaldustöö ära teha või soovib saada usaldusväärset abi ehitaja töö kontrollimisel. Abiks tuleb see ka siis, kui on vaja lahendada garantiiprobleeme

Ühe või teise otsustamiskriteeriumi osatähtsus sõltub majaomanikust. Kogemus näitab, et kõige mõistlikum on eelistada parimat hinna ja kvaliteedi suhet.

BMI Monier pakub majaomanikele tasuta katusealast nõustamist.

Kui sul peaks olema katuste teemal küsimusi või vajad tasuta nõu, siis võta ühendust:

BMI Monier

www.monier.ee

katus@bmigroup.com

627 5560

Copy
Tagasi üles