Reisikulude katmine krediitkaardiga – hea või halb idee?

Copy
Foto: Shutterstock

Finantsmaailma kohta kuuleb rohkelt erinevaid müüte. Ühe eriti levinud müüdi järgi on krediitkaart ise ning selle kasutamine alati halb otsus. Reaalsus on muidugi teine. Võtame näiteks puhkuse planeerimise. On rohkelt olukordi, kus võrreldes teiste variantidega, on krediitkaardi kasutamine parim otsus. Millised need olukorrad siis aga on?

 

Number üks eelis - kindlustus!

Krediitkaardist ning puhkusest rääkides on hiiglaslikuks plussiks kaasnev kindlustus. Ka mitmete Eesti pankade pakutavate krediitkaartidega tuleb kaasa ostu- ja/või reisikindlustus. See on üks suur erinevus, kui võtta kõrvale, mida pakub klassikaline tarbimislaen. Krediitkaardiga kaasnev reisikindlustus võib katta: hilinenud või kahjustatud pagas, meditsiiniabi, reisi katkemine või ära jäämine, rendiauto omavastutus, reisile hilinemine jne.

Krediitkaardiga kaasnev ostukindlustus aitab ka siis, kui püsid kodus ja ei lähe reisile. Ostukindlustus tähendab, et krediitkaardiga soetatud suuremad asjad on automaatselt teatud ajaperioodiks kindlustatud. Kui selle ajavahemiku jooksul midagi juhtub, aitab kindlustus ootamatu kulu katta.

Enne kindlustusele lootmist on vaja üle vaadata, mida pakub konkreetselt sinu kaart. Krediitkaardid ning kindlustussummad võivad üksteisest märkimisväärselt erineda. Näiteks võib ühe kaardiga olla kindlustatud vaid kaardiomanik ise, teiste kaartidega ka kaardiomanikuga koos reisivad pereliikmed. Mõnikord piisab puhtalt krediitkaardi olemasolust. Teistel juhtudel on aga vaja, et krediitkaarti oleks kasutatud ostu sooritamiseks.

Reisikindlustus kehtib tavaliselt vaid teatud pikkuses reisidele. Tihtipeale ei ole piirangut aasta jooksul tehtavatele reisidele, vaid ühele reisile. Ehk kui tuled vahepeal tagasi Eestisse ja lähed uuele reisile, algab ka päevade lugemine uuesti. Teatud reiside jaoks võib olla vajalik tavalise reisikindlustuse juurde ostmine, et kõik võimalikud riskid maksimaalselt katta.

Ilma krediitkaardita lihtsalt ei saa

Interneti teel broneerimiseks, eriti kui planeerid välisreisi, ei piisa vaid deebetkaardist. Samamoodi võidakse krediitkaarti nõuda välismaal kohapeal kas hotellitoa või rendiauto broneerimisel. See on ettevõttele lisakindlustus, juhuks kui midagi peaks juhtuma, et nad miinusesse ei jääks. Asja võib ära ajada ka krediitkaardi tunnustega deebetkaart, ent sellelegi on omad miinused.

Erinevalt mitmetest teistest riikides, ei ole Eestis preemiaid pakkuvad krediitkaardid kuigi levinud, ent neid leidub. Omades krediitkaarti, mis kogub punkte või boonusraha vastavalt kulutatud summa suurusele, oled õnnega koos! Selliselt saad kasutada krediitkaarti nagunii planeeritud ostu sooritamiseks ning saadavaid boonuseid omakorda tulevikus.

Hea planeerimine on tee võiduni

Krediitkaarti kasutamist takistab kõige rohkem hirm laenusohu uppuda. Samas, ette planeerides ja omades head ülevaadet oma eelarvest, saad kasutada ka raha, mida sul hetkel ei ole. Oletame, et näed suurepärast pakkumist lennupiletitele või majutusele, ent palgapäev on nädala kaugusel. Teades, et palgast piisab pakkumise katmiseks, võid esmalt kasutada krediitkaarti, et heast pakkumisest mitte ilma jääda ning nädala pärast saad teha kiire ja mugava tagasimakse.

Ehk, nii nagu ei tasu puhkust planeerides ülepeakaela liiga suurt laenu võtta, peab ka krediitkaardi kasutamist ette planeerima. Kõige lihtsam on paika panna plaan, et sa ei kulutaks rohkem raha, kui sul on võimalik kaardile tagasi kanda. Selliselt võid tunda end turvaliselt, et intressid ja tagasimakse viivitusest tulenevad leppetrahvid ei muuda puhkust ootamatult kalliks.

Copy
Tagasi üles