Europe Directi teabekeskus - kellele ja miks ?

VIVIAN LOONELA
, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht
Copy
Foto: Erakogu

EUROPE DIRECT on üleeuroopaline teabevõrgustik, millel on kohalikud keskused paljudes Euroopa linnades. Europe Directi teabekeskuste üldised eesmärgid on võimendada ja jagada Euroopa Liiduga seotud infot ja korraldada sündmusi, mis toetavad Euroopa inimeste ühiseid eesmärke ja väärtushinnanguid. Kagu-Eestis on kolm Europe Direct infopunk: SA Võrumaa Arenduskeskuses, Põlva vallavalitsuses ning Valga vallavalitsuses.

Tänase Euroopa Liidu ees on mitmeid väljakutseid, mis on riikideülesed ja puudutavad meid kõiki. Suuremad neist on Ukraina sõda ja kliimakriis, samu Euroopa elanikkonna vananemine, mis seab ohtu riikide senise toimevõimekuse. Europe Directi kontaktpunktid püüavad kohapeal anda oma panuse EL oluliste teemade käsitlemisse.

Europe Directi Võru teabekeskus on juba aastaid pakkunud võimalust külastada Euroopa Filmikohvikut. See on suurepärane võimalus pakkuda vaatajale alternatiivi Hollywood`i toodangule. Vähendamaks digilõhet arvutikasutamises korraldas Võru ED märtsis digioskuste päeva seenioridele. Kasutades ainulaadset võimalust teha koostööd Võrumaa kutsehariduskeskuse IT-eriala tudengitega, said 18 seeniori personaalset juhendamist, kuidas oma sülearvutiga või nutitelefoniga paremaks sõbraks saada.

Võru teabekeskus annab välja taskuhäälingu saateid, kus eelmisel aastal jagasid oma Euroopas õppimise, reisimise ja projektitöö kogemusi noored. Sel aastal käsitletakse podcast´ide sarjas „Eurovõru“ Euroopa Liidu prioriteetseid teemasid kohalikus võtmes. Europe Directi Põlva teabekeskus keskendub peamiselt tööle noortega ja taaskasutuse edendamisele. Korraldatakse tekstiili taaskasutusringe noortele.

Et soodustada ja innustada kohalikul tasandil erinevate esemete korduskasutamist, parandamist ja renoveerimist ning mõjutada inimeste tarbimiskäitumist jäätmetekke vaatenurgast, toimub 14. oktoobril Põlva kultuuri- ja huvikeskuses peresündmus Taaskasutuslaupäev. Ka Europe Directi Valga teabekeskuse töö fookuses on keskkonnateemad.

Käesolev leht ilmub kolme Lõuna-Eesti Europe Directi teabekeskuse koostöös ja sellesse oleme valinud teemad, mis just meie piirkonnas aktuaalsed on.

9. mai – Euroopa päev

9. mail tähistame taas Euroopa päeva. Euroopa Liit loodi rahuprojektina, et Euroopa rahvaste vahel ei oleks enam sõdu. See on kaasa toonud ka elu üldise edenemise ja majanduskasvu. Ma loodan väga, et igaüks võtab sel päeval hetke, et mõtiskleda, mida see päev meile tähendab ja millised on need eesmärgid ja väärtused, mille nimel Euroopa ühinemine pärast Teist maailmasõda alguse sai.

Eestil on väga hästi läinud – oleme juba 19 aastat nii ELi kui ka NATO liige ja mõlemas organisatsioonis oma jälje kindlalt maha jätnud, seda eriti tugevalt viimase aasta vältel Ukraina-teemalisi otsuseid kujundades. 9. mail tasub meeles pidada, et nii Eesti kui ka meie mõttekaaslaste olevik ja tulevik on Euroopas koos kogu sellega kaasneva heaolu ja turvalisusega, ilma sõjata. Just sellepärast teeb Euroopa Liit kõik, et Ukraina võidaks selle hirmsa sõja.

Suurim majanduslik kordaminek Eestile Euroopa Liidus on osalemine ühisturul ja sellest tulenev võimalus kaubelda vabalt muude Euroopa riikidega. Lisaks sellele oleme alates liitumisest 2004. aastal saanud mitmesuguseid eurotoetusi üle 20 miljardi euro. Suur osa olulistest investeeringutest ongi Eestis tehtud eurorahaga. Aga rahast veelgi olulisem on see ühine väärtus- ja kultuuriruum, kus igapäevaselt toimetame.

Kutsun teid üles tähistama Euroopa päeva nii oma kodukohas kui ka ETV vahendusel, jälgides suurt kontserti Tallinna Vabaduse väljakul, kus esinevad mullune Ukrainast pärit Eurovisiooni-võitja Kalush Orchestra ning meie oma Stefan ja Tanel Padar.

Head Euroopa päeva!

Vivian Loonela

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht

Copy
Tagasi üles