Erasmus+

Copy
Foto: Erakogu

Erasmus+ on Euroopa Liidu programm, mis rahastab haridus-, koolitus- ja noortevaldkonna projekte. Programmi eesmärk on toetada rahvusvahelist õppimist, arendada riikidevahelist koostööd ning ühendada erinevaid kultuure.

Möödunud aasta oli paljudele Eesti haridus- ja noortevaldkonnas tegutsejatele edukas, sest Erasmus+ toetusi jagati välja 345 korral. Õpirände akrediteeringu pälvis 32 haridusasutust.

Oma kogemusi Erasmus+ projektides osalemisest jagavad Tilsi põhikooli õppealajuhataja Liina Vagula ja Kanepi gümnaasiumi Erasmus+ projektijuht Merike Luts.

Tilsi Põhikooli Erasmus+ kogemused

Tilsi Põhikool on osalenud Erasmus+ projektides juba 2017. aastast. Päris esimene projekt keskendus hariduslike erivajadustega õpilaste toetamisele, kus häid praktikaid nägime ja kogesime Portugalis, Hollandis, Saksamaal, Hispaanias.

Aastatel 2019-2021 osalesime õpetajate kursuse projektis ning 2021. aastal leidsime endas julgust ja enesekindlust, et kirjutada projekt ka õpilaste õpirände jaoks. 2022. aastal kirjutasime aga veel ühe õpetajate kursuse projekti “Õnnelik õpetaja - õnnelik õpilane”. Oleme heas mõttes nakatatud Erasmus+ pisikuga ning ootame innu ja põnevusega uusi väljakutseid.

Päris alguses oli üsna mitmeid hirme. Kas keeleoskus on ikka piisav? Kas iseseisvalt välismaal liikumine ja tegutsemine on ikka jõukohane? Kas projekti aruanded ning finantspool on kontimööda? Mida aeg edasi, seda vähem on hirme ja seda rohkem julgust ja tahet Erasmus+ projektidega tegeleda. Päris ilma keeleoskuseta ei saa, kui aga on tagasihoidlikum keelekasutaja, tasub minna koos kolleegiga, kes võõrkeelega sina peal. Ka aruandlus ei ole nii keeruline, kui ehk esmapilgul tundub. Oluline on silmas pidada püstitatud eesmärke ning teha nii, nagu planeeritud sai.

Tore on avastada ühes, teises ja kolmandas riigiski, et tegelikult teeme juba väga palju oma igapäevases töös hästi ning edukalt. Nii koolitustel kui töövarjuks olles kogeme sageli, et mingid võtted, teooriad, tegevused on meil juba kasutusel. Ka murekohad on sageli sarnased, olgu tegemist mistahes rahvuse või riigiga. Uued tutvused ja kontaktid, võõrkeele praktiseerimine, silmaringi laiendamine, enda ning kaaslaste proovilepanek võõras keskkonnas elades - kõike seda kogeb õpirännetel käies nii täiskasvanu kui noor.

Liina Vagula

Tilsi Põhikooli õppealajuhataja

Erasmus+ õpirändur aastast 2018

Rahvusvahelised projektid Kanepi gümnaasiumis

Aastatel 2016–2022 oleme saanud rahastuse kolmele õpirände projektile ning kaheksale koolidevahelise koostöö projektile. Võime nüüd julgelt öelda, et rahvusvahelised projektid on kooli õppekava osa.

Kokku kümme õpirännet on andnud meie õpetajatele võimaluse täiendada end inglise keeles, algõpetuses, loodusainetes ning uurida hariduselu Inglismaal, Maltal, Portugalis, Hispaanias. Koostööprojektides oleme olnud partneriks ning ka koordinaatoriks. Koordinaatorkooli võimalused on suuremad, kuid sellega kaasneb ka suurem vastutus. Ülitegus oli eelmine õppeaasta, kus koroonapiirangute tõttu jõudis lõpufaasi neli pikendatud projekti, mis koolielus tähendas seda, et igas kuus toimus õpilaste projektireis ning võimalus rahvusvaheliseks kogemuseks avanes 25 õpilasel. TESLA projektis uuriti taastuvenergia võimalusi, SKILLSi projektis 21. sajandi oskusi, ENTREPRENEURSi projektis ettevõtlust ja ettevõtlikkust, STEMi projektis loodusaineid.

Mida pakub Erasmus+ õpilastele? Mõned märksõnad õpilastelt: elamus ja reisikogemus; paraneb keeleoskus ja suhtlemisoskus; võõrad olukorrad ja neis toimetulek; uued sõbrad erinevatest riikidest; avatus ja mõistmine.

Projektireis on nagu kõik õppeained korraga – parim lõiming üldse. Ja seiklusi ja põnevust saab kuhjaga, näiteks hingetuks võttev matkamine Sloveenia mägedes; suplus Itaalias Calabrias, kus kohalikele oli vesi väga külm; hinnatingimine Istanbuli Grand Bazaril või kui lennud jäävad järjest ära ja üks reisiseltskond jõuab koju plaanitust päev hiljem.

Kui oled kord Erasmusega alustanud, siis iga aastaga see kogukond suureneb, võimalused avarduvad, uued projektiideed järjest tulevad ja elu on huvitav! Erasmus+ seltskond üle Euroopa on eriline ühtemoodi mõtlev kogukond, kes on alati valmis uut avastama, kes ei karda pikki ootamisi lennujaamades ega pikki projektipäevi, kus pole tähtis, oled sa õpilane või õpetaja, sest Erasmus ühendab kõiki õppijaid.

Merike Luts

Kanepi gümnaasiumi Erasmus+ projektijuht

Copy
Tagasi üles