GALERII «Turg» paneb mõtlema maainimese valikute üle

Mati Määrits
, reporter
Copy

Mis on ühe maainimese jaoks parem lahendus – kas jäädagi turul valjuhäälselt oma kaupa kiitma, kuigi ühtegi ostjat pole silmapiiril? Või siis sõlmida kuradiga suuline tehing ja asuda börsil virtuaalseid porgandeid ja kartuleid pakkuma?

Just selliste valikute ees seisavadki Lutsu teatri võrukeelse vabaõhuetenduse «Turg» tegelased, kes ise ei adugi, et on naiskuradiga suulise tehingu sõlminud ja midagi väga olulist ära andnud. Iseenesest on ju maailmaturu hinnad head (vt galeriist) – samas tõstab ka Poodi-Väino kohe oma hinnad lakke, mistõttu võitu õigupoolest polegi. Ehk nagu teatri kodulehelgi öeldud: näeme taas kord, kui habras meile elamiseks antud keskkond tegelikult on ja mis juhtub, kui eripalgelisi inimesi siduva ja kooshoidva kogukonna alustalad kõikuma lüüa.

Olavi Ruitlase kirjutatud ja Ivo Eensalu lavastatud «Turu» osalised on võrdselt heal tasemel ning kui mõni neist (kas või Liili Saare kehastatud naiskurat) ka teistest enam esile kerkib, siis üksnes talle usaldatud rolli tõttu. Mahetalunikuna üles astuv Kaido Arulepp mängib põhimõtteliselt iseennast, mistõttu mõjub eriti loomuliku ja usutavana. Liigagi karikeerituna tundub vallavanemat etendav Agu Trolla. Etenduse eriline pärl on aga armastusliini kandev Kätlin Vaher, kelle laulud läksid hinge ning kelle iga esitust tunnustas publik aplausiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles