Värvide salajane võlu ehk leia endale sobiv toon diivanile

Aatrium
Copy
Foto: AdobeStock

Kas oled kunagi astunud ruumi ja tundnud end kohe rahulikuna, energilisena või hoopis kurvana? Võib-olla oled märganud, et konkreetsed värvid tekitavad sinus teatud emotsioone. See pole juhus – värvidel on võime mõjutada meie meeleolu ja tundeid, ja seda kõike alateadlikult.

Seega peaksid eriti hoolikalt valima, kuidas oma kodu sisustad ning milliseid värvitoone kasutad. Diivan on elutoa fookuspunkt ja mistõttu on eriti oluline valida õige värvitoon, mis sobib kokku sinu interjööriga ning mis tekitab sinus vaid positiivseid emotsioone.

Täna räägime me põnevatest diivani värvitoonidest ning sellest, kuidas mingi toon diivanil sinu elutoa ilmet ja ka sinu taju mõjutada võib.

Neutraalses värvitoonis diivanid

Neutraalsed toonid on diivanite puhul alati kindel valik. Need sobivad kokku erinevate sisustuslahendustega ning loovad hubase tunde.

Beež on neutraalne värv, mis sümboliseerib stabiilsust ja maalähedust. See on ka rahustav värv, mis loob soojuse ja mugavuse tunde. Beež on ideaalne taustavärv, mis aitab teistel värvidel rohkem esile tulla. Oma beeži diivanit saad sa soovi korral elavdada näiteks värviliste diivanipatjade abil. Ja on hea teada, et beež ajatu värv, mis tähendab, et sinu diivan on sama moekas ka aastate pärast.

Ka pruun on veel üks maalähedane toon, mis sümboliseerib usaldusväärsust, stabiilsust ja turvalisust. See on soe ja rikkalik värv, mis võib esile kutsuda tundeid alates mugavusest ja soojusest kuni tugeva turvatundeni. Seetõttu muudab pruun diivan kõleda elutoa soojaks ja kutsuvaks.

Halli tooni psühholoogia on sama mitmekülgne ja kompleksne kui hall ise – värv, mis jääb musta ja valge vahele, haarates endasse mõlema äärmuse omadused ja varjundid. Hall on tuntud oma neutraalsuse ja tasakaalustatuse poolest, avaldades rahustavat mõju. Hall diivan on ideaalne valik, kui soovid luua võimalikult mahedat ja neutraalset elutoa ilmet. See ei tekita tugevaid emotsioone ega domineeri ruumis, vaid toimib pigem tagasihoidliku ja rahustava taustana, mis laseb teistel värvidel esile tõusta.

Tänu oma neutraalsele foonile saab halli ideaalselt kombineerida kõikide teiste värvitoonidega. Seega, kui eelistad halli diivanit, on sul võimalus seda kombineerida erinevate värviküllaste aksessuaaridega, nagu nipsasjakesed, särtsakad diivanipadjad jne.

Valge värv on puhtuse ja värskuse sümbol. See annab erakordselt hea võimaluse visuaalse avaruse ja heleduse loomiseks ruumides. Nimelt peegeldab see värv valgust paremini kui ükski teine värv, muutes seeläbi ruumid avaramaks ja valgusküllasemaks.

Valge diivan aitab muuta ruumi ka visuaalselt suuremaks. Kui sul on vähese valgusega elutuba, siis on valge või väga heledates toonides diivan kahtlemata suurepärane valik. Siiski on oluline märkida, et valget värvi diivan vajab pisut rohkem hooldust, et see puhas ja kaunis püsiks.

Särtsakates värvitoonides diivanid

Kui soovid oma valgete seinte ja laega igavapoolset elutuba särtsakamaks muuta, tasub kaaluda oma koju kollase tooni sissetoomist. Kollane, mis on ere ja elav värv, on tuntud oma võime poolest tekitada õnne ja optimismi tundeid. Seega muudab kollases toonis diivan elutoa eriti pilkupüüdvaks ja sotsiaalseks paigaks. Kuna aga kollane võib olla üsna intensiivne, on soovitatav seda kasutada aktsendina või valida pehmemates toonides kollane värvitoon.

Punane on üks kõige intensiivsemaid ja emotsionaalselt laetud värve. See sümboliseerib armastust, kirge ja energiat, aga samuti ka ohtu ja viha. On aga üks kindel tõde – liigne punane ühes ruumis võib olla väsitav. Kui valid oma koju punase diivani, on soovitatav hoida ülejäänud elutoa värvitoonid neutraalsena. Nii väldid punase tooni üleküllust ja lood tasakaalustatud ning harmoonilise ruumi.

Oranž ühendab endas punase energia ja kollase õnnetunde, luues atmosfääri, kus kiirgab soojust ja entusiasmi. See on tuntud ka kui sotsiaalne värv, mis soodustab suhtlust ja enesekindlust. Kui soovid rohkem suhelda ning veeta aega koos sõprade ja perega, on oranž diivan selleks suurepärane valik.

Roosa värv on värvipsühholoogias tihedalt seotud armastuse, õrnuse ja rahulikkusega. Heledamates toonides roosad diivanid on eriti populaarsed, sobides suurepäraselt nii elutuppa kui ka lastetuppa. Mida heledam ja õrnem on diivani roosa toon, seda avaram ja kutsuvam tundub ruum. Kui aga otsid midagi tõeliselt unikaalset ja isikupärast, siis fuksia tooni diivan võib olla just see "kirss tordil", mis lisab sinu koju erilist sära ja energiat.

Looduslikud toonid loovad hubasust

Roheline, mis sümboliseerib kasvu, uuendust ja tasakaalu, kutsub esile mitmeid positiivseid psühholoogilisi ja emotsionaalseid reaktsioone. Tihedalt seotud loodusega, meenutab roheline värv pehmet muru ja lopsakaid puid, tuues sellega kaasa puhkuse ja lõõgastumise linnakeskkonna hallist rütmist. Seega muudab roheline diivan sinu elutoa rahu ja puhkuse oaasiks, kus saad pikutada ja mõnusaid mõtteid mõlgutada.

Sinine värv on sügavalt seotud rahulikkuse, stabiilsuse ja usaldusväärsusega. Sinisel värvil on eriline võime positiivselt mõjutada meeleolu ja käitumist. Selle tooni kasutamine ruumide kujundamisel aitab vähendada ärevust ja soodustab rahulikku meeleolu. Seetõttu on ka sinine ideaalne värv diivani jaoks. Sinisel diivanil on mõnus istuda ja telekat vaadata ning puhata argitoimetustest.

Musta värvi on tihti seostatud võimu, autoriteedi ja elegantsiga. Musta värvi saab suurepäraselt kombineerida teiste värvitoonidega, luues elegantse ja harmoonilise koosluse. Samas on musta värvi diivan ka väga praktiliseks valikuks, sest see ei määrdu nii kergesti. Küll aga pead arvestama, et must värvitoon ahendab visuaalselt ruumi, mistõttu sobivad väga tumedad diivanid pigem avaramatesse ja valgusküllasematesse elutubadesse.

Värvide maailm on tõepoolest põnev ja pakub lõputuid võimalusi. Kui hakkad omale uut diivanit valima, tule kindlasti läbi Aatriumi sisutuskaubamajast. Tutvu meie diivanite valikuga ning tunneta ära just see õige, sinu jaoks sobiv värvitoon.

Kindlasti proovi ka erinevatel diivanitel istuda- sest olgugi, et värvid muudavad meie maailmatunnetust, siis hea diivan tähendab ka mugavat istumist.

Kohtumiseni Aatriumis!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles