Päevatoimetaja:
Tomi Saluveer

Vastseliina linnuses rullub lahti põnev keskaegne krimilugu

Copy
Fotod suvelavastuse proovist 09.07
Fotod suvelavastuse proovist 09.07 Foto: Rain Traagel

Juuli lõpus-augusti alguses tasub sammud seada Vastseliina piiskopilinnuse poole, kus kaheksal suveõhtul elustub keskaeg – lahti rullub päriselulistel sündmustel põhinev intrigeeriv 14. sajandi krimilugu „Salakuulaja Vastseliinas“. Piusa jõe kaenlas asuvatele vanadele väärikatele linnusemüüridele on see esimene kord võõrustada suvelavastust.

Lavastus põhineb siitkandimehe Erkki Koorti ajaloolisel romaanil „Salakuulaja Vastseliinas“. Romaan salakuulajast on osa ajaloolisest triloogiast ja põhineb päriselulistel sündmustel. Ammune ajaloohuviline Koort on pärit Lõuna-Eestist ning talle andis tõuke kirjutada just 13.-16. sajandi sündmustest esivanemate põllult leitud mündid ja vana sõrmus. Lavalaudale toob loo lavastaja Tarmo Tagamets.

Fotod suvelavastuse proovist 09.07
Fotod suvelavastuse proovist 09.07 Foto: Rain Traagel

Hoogne lugu viib vaataja 14. sajandi algusesse, kui ühel suvepäeval ründavad Vastseliina piiskopilinnust Pihkvast saadetud vibukütid. Kagu-Eestis Liivimaa piire kaitsnud Pugola salka on tabanud reetmine ja loo peategelane, sõjasulane Markus peab leidma reeturi – salakuulaja. Muidugi juhtub selle käigus omajagu sekeldusi ja võib-olla ajab Markuse pea segi isegi ootamatu armumine. Igatahes lubab lavastaja Tarmo Tagamets, et etenduses on kõike – hoogu, põnevust, tagaajamist, verd, higi, armastust ja muidugi ka muhedat huumorit. „Vastseliina linnus on selle loo mõttes äärmiselt inspireeriv mängupaik – lugu on päris ja koht ajastutruu,“ kiidab ta.

Etenduses mängivad võrumaise või Lõuna-Eesti taustaga näitlejad: peaosades Markus Truup ja Sten Karpov, teistes osades Silva Pijon, Agur Seim, Karel Käos. Helgur Rosenthal, Imre Õunapuu (Rakvere teater), Märten Matsu (Rakvere teater) . „Oli taotluslik kutsuda kokku mängima just omakandi inimesed, kellel on side selle kohaga ja kodu lähedal,“ sõnab Tagamets. Etenduse muusika eest hoolitseb Läti vanamuusikaansambel Trakula.

Fotod suvelavastuse proovist 09.07
Fotod suvelavastuse proovist 09.07 Foto: Rain Traagel

Vastseliina linnuse vägevus

On mõneti üllatav, et Vastseliina linnuses ei olegi varem ühtegi suvelavastust mängitud. Koht on ju suursugune, ilusa looduse ja võimsa ajalooga. Kenasti korras linnusealal asub Keskaja elamuskeskus, kõrts, kus saab maitsta keskaegseid maitseid, keskaegne pühakoht Püha Risti Kabel, uusehitisena Palverännumaja ja muidugi pilkupüüdvad linnusevaremed.

Vastseliina linnuse ajalugu on väga põnev, sest piiriäärne teede ja religioonide ristumiskohal asuv linnusekoht on käinud ajaloo tuultes käest-kätte, teda on rünnatud ja kaitstud. 1353. aastal leidnud linnuse kabelis aset aga midagi täiesti enneolematut – ühel õhtul kuuldi kabelist muusikat ja kui linnuserahvas asja uurima läks, nähti, kuidas kolm valget kuju tõstsid risti altarilt ära ja see jäi hõljuma. Seda hakati kutsuma Valge Risti Imeks ning peagi pandi tähele, kuidas samas kohas tervenesid pimedad, kurdid ja õnnetud.

Lõpuks jõudis lugu paavsti kõrvu. 1354. aastal saadetud kirjas andis paavst Innocentius VI välja otsuse, et kes Issanda ülestõusmise ja neljal peamisel neitsi Maarja pühal ning risti leidmise ja ülendamise pühal seda kabelit iga aasta vagalt külastavad, saavad patupuhastust aastaks ja neljakümneks päevaks. Sellest ajast saati on Vastseliina linnus Põhja-Euroopa kuulsamaid palverännu sihtkohti, kuhu on sajandite jooksul rännanud tuhanded palverändurid ja uuemal ajal ka ajaloohuvilised matkalised.

Täna asub Valge Risti Ime kohas Püha Risti vabaõhukabel, kus toimuvad usupühade ajal missad. Pühakoha ja linnuse ala hoiab korras ja toimiva Vastseliina Piiskopilinnuse Sihtasutus.

Fotod suvelavastuse proovist 09.07
Fotod suvelavastuse proovist 09.07 Foto: Tiina Männe

Rännak ajalukku

Salakuulaja etendusele tulekuks tasub varuda piisavalt aega ja saabuda Vastseliina linnusesse juba varem. Etendused algavad kl 19, kui eelprogramm linnusealal läheb lahti juba kella 16st. „Giidid teevad linnuses ringkäike, saab tutvuda keskaegse eluoluga, panna oma oskused proovile õpitubades, osta laadal käsitöömeistrite valmistatud tooteid ja muidugi mekkida keskaegseid toitusid. Kõik see kokku annab mõnusa häälestuse õhtu tippsündmuseks – etenduseks,“ räägib Vastseliina linnuseemand Inga Siegert.

Ja tõesti – juba põgus ringkäik elamuskeskuses tõstab kulmud juuksejuurteni ja toob muige huultele. Oli see vast elu ja arusaamad! Kas teadsite, et alla 49-kilosed inimesed on puhta ilma hingeta (keskaegsete arusaamade järgi kaalus inimese hing just nimelt 49 kilo!) ja jõukam inimene sai endale „osta“ humaansema hukkamisviisi: kes maksis rohkem, sel löödi pea maha ühe hoobiga, aga kui raha maksta polnud, võis sama tulemuse saavutamiseks minna vaja seitset hoopi. „Või palaviku ravimine – aasta aega juua musta kassi verd lahjendatuna punase veiniga ja siis palavikku enam ei tule,“ jagab Siegert lahkelt endisaegseid ravitsemise tarkusi.

Vastseliina linnuse ala kõige uuem paik on Palverännu maja, kus tutvustatakse kõike, mis seotud palverändurite ja palverännakutega. Palverännakute mõte oli pühakohas patukahetsust saada ja eks seejärel hakkas patte jälle kogunema. Tüüpilised „patupesad“ olid kõrts, magamistuba ja saun. Nii saabki Palverännumajas vaadata, mis juhtub inimesega näiteks veiniga liialdades – kes muutub ahviks, kes hoopis lambaks. Saab uudistada palverändurite eluolu ja aimu sellest, kuidas nad mõtlesid ja mida kartsid.

Vastseliina linnuses lõpeb Pirita kloostri ja kiriku juures algav palverännutee, mis kulgeb läbi Eesti suurtest maanteedest kõrvale jäävatel teeradadel. Uskuja leiab teekonnalt puhkuse- ja palvepaiku, uudishimulik matkasell aga hulgaliselt lugusid möödunud aegadest. Tänagi tervitatakse Vastseliinas saabuvaid palverändureid lahkelt, pakutakse võimalust ihu harimiseks, kehakinnitamiseks ning ööbimiseks.

Mida veel teada seoses salakuulaja etendusega?

„Salakuulaja Vastseliinas“ esietendus toimub 25. juulil. Kokku mängitakse etendust kahel nädalal kaheksal korral, algusajaks alati kell 19. Kahes vaatuses etendus kestab kolm tundi, sellel on üks 40-minutiline vaheaeg.

Etendusel on vanuse alampiir 7 eluaastat. See on põhjusel, et tekst on kohati mahlakas ja keskaegsele krimiloole omaselt mõned stseenid verised.

Piletid on müügil Piletilevis hinnaga 40 ja 45 eurot, kohapealt ostes vastavalt 45 ja 50 eurot. Pileti hind sisaldab ka eelprogrammi ja tagab alale pääsu alates kella 16st. Vihjeks - pileti soetamisega ei maksa liiga kaua oodata, sest juba praegu on pooled piletid müüdud ja kõige populaarsem etendus peaaegu välja müüdud. Kaugemalt tulijad leiavad ööbimisvõimalusi Vastseliina kandi turismitaludest või Võru hotellidest.

Lavastaja Tarmo Tagamets ütleb lõpetuseks, et kindlasti tasub salakuulaja etendust vaatama tulla, sest lavastus on ju spetsiaalselt Vastseliina linnuse jaoks tehtud ja õigupoolest sel suvel Võrumaal ainuke uuslavastus. „Juba melu pärast tasub kohale tulla, end mõnusalt häälestada ja nautida õhtut täiega. Etendusega mängib kaasa ka päikeseloojang ning eks kindlasti ka ilm,“ sõnab ta ja lisab, et ilmataadiga on kokkulepped olemas – iga ilm on hea!

Copy
Tagasi üles