Atso Adson pakkus Valga muuseumi infolehele parima nime

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseum
Valga muuseum Foto: Heino Käos

Valga muuseum korraldas seoses muuseumiaasta ja Valga muuseumi taasavamise 10. aastapäevaga konkursi muuseumi infolehele nime leidmiseks. Võitjaks kuulutati Valga linna metsniku Atso Adsoni pakutud Vakk.

See valiti välja seetõttu, et vakk on aastatuhandeid kasutusel olnud tarbeese, mis seostub muuseumi etnograafiakoguga. Samuti on vakk vana mõõtühik, millega mõõdeti saaki või andameid. Selle järgi on saanud nimetuse ka pindalaühik vakamaa.

Vakka kasutati ka asjade hoidmiseks ja kogumiseks. Külvivakaga külvati seemet, veimevakka koguti parimat ja kaunimat käsitööd, viljavakaga mõõdeti vilja hulka. Muuseumi ülesanne ongi nii koguda kui külvata ja mõnikord ka mõõta parimaid ajalooväärtusi.

Pakuti 22 erinevat nimevarianti, pakkujaid oli 13. Oodatult oli pakutute seas nimi Säde - tulenevalt sellest, et muuseum asub endises Säde seltsi majas. Seda nime pakkusid nii Meelis Kivi Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioonist kui ka Veiko Faster Valga linnavalitsusest.

Üks variant oli ka Rajalane, mida pakkus maavanema kohuseid täitev Kalev Härk ning mis on Valga ajaloolise lehe nimi. Säravamate pakkumiste seas oli ka Valketa. Tegu on Valga asula vana nimevariandiga. Seda nime pakkus lehele Valga gümnaasiumi 12. klassi õpilane Tõnu Tuhkanen.

Muuseumi infoleht ilmub neli korda aastas ning seda levitatakse muuseumiüritustel, raamatukogudes, edaspidi ka interneti kaudu. Leht on saadaval muuseumi infoletis.

Seal räägitakse ajalooga seotud tähtpäevadest, muuseumi üritustest ja igapäevatööst ning tutvustatakse Valgamaa ajaloo- ja kultuuripärandit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles