Riia sadamas lekkis ohtlikku kemikaali

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki reisilaev Riia sadamas.
Tallinki reisilaev Riia sadamas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riia sadama piirkonnast evakueeriti ohtliku kemikaali lekke tõttu paarsada inimest, Stockholmist Riiga saabunud Tallinki reisilaeva ei lubatud intsidendi tõttu sadamasse, teatas Riia linnapea Nils Ušakovs.

Läti tuletõrje- ja päästeteenistuse juht Ainars Pencis ütles, et inimeste elu ja tervis ohus ei ole. «Evakueerimisotsus langetati halvima stsenaariumi võimalust arvestades,» ütles ta.

Pencise sõnul oli olukord väga tõsine. «Vesiniktsüaniidhape on surmav aine,» ütles ta ning lisas, et sündmuskoha puhastamiseks on kohale kutsutud spetsialistid.

Stockholmist Riiga saabunud Tallinki reisilaeva ei lubatud sadamasse. Alus jääb ankrusse mujal ning reisijad toimetatakse Riia kesklinna bussidega.

Ušakovs ütles hiljem Läti riigitelevisioonis, et olukord on kontrolli all.

«Lekkis kemikaali, mis reageerimisel veega võib tekitada vesiniktsüaniidhapet. Seda ei juhtunud ega juhtu. Tehakse jõupingutusi lekke likvideerimiseks ning plahvatusoht on minimaalne. Isegi kui toimuks plahvatus, on valmis erivahendid.»

Erakorralise meditsiini keskuse juhataja Martinš Šics kinnitas samuti Läti televisioonis, et olukord on kontrolli all ja ohtu inimestele ei ole.

Ükski sadama lähedal asuvatest elumajadest otseses ohus ei ole. «Ohutsoonis ei ole ühtegi maja. Päästeteenistus reageeris maksimaalse ettevaatusega. Keegi ei ole ohus,» kinnitas Šics.

Kui eksperdid olid kindlaks teinud, et kemikaalilekke järel ei ole Riia sadam enam plahvatusohtlik, otsustas sadam tühistada seal kehtinud tegevuspiirangud, ütles sadama pressiesindaja Anita Leiskalne.

Tema sõnul on Tallinkile antud luba tuua oma Stockholmi liini laev reisiterminali juurde. Hommikul oli laeval õnnetuse tõttu sadamasse sisenemine keelatud.

Riia sadama tegevjuht Ainars Šlesers kinnitas, et sadama turvateenistus on õnnetuskoha ümbruskonnas kehtinud piirangud praeguseks tühistanud ja sadam jätkab tööd tavapäraselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles