Kammersaalis kõlab muusika neljal kitarril

Peep Peterson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esineb Tartu kitarrikvartett.
Esineb Tartu kitarrikvartett. Foto: Erakogu

Laupäeval, 3. veebruaril annab Tõrva kammersaalis kontserdi Tartu kitarrikvartett. Tegemist on nelja klassikalise kitarriga, mida mängivad neli kitarriõpetajat Eestimaa eri paigust: Diana Veisner Toilast, Tiit Korsar Rakverest, Peep Peterson Otepäält ja Kristjan Tamm Tartust.

Kvarteti liikmeid seovad õpingud H. Elleri nimelises Tartu muusikakoolis ja Tartu Ülikooli Õpetajate Seminaris. Seminarist pärinevad ka kvarteti juhendajad Lilian Langsepp (tunnustatud vanamuusikaesitaja ja -uurija) ja Patricio Zeoli (kitarrist, külalisõppejõud Berliinist).

Kitarrikvartett on muusikamaastikul üsna haruldane nähtus – kõlajõult habras, tämbrilt nüansirikas. See omadus annabki kitarrikvartetile paindlikkuse. Neljal kitarril on võimalik tekitada väga erinevaid tämbreid: ümarast, täidlasest ja soojast toonist kuni terava, metalse ja krigisevani.

Originaalloomingut, st sellist, mis oleks kirjutatud ainult neljale kitarrile, on vähe. Kuid muusikaajaloos on olnud perioode, kus olid vägagi moes tänapäeva kitarri eelkäijad lauto, vihuela, mandoliin, theorb-lauto.

Neil pillidel oli kindel koht omaaegsetes orkestrites. Tihti esitati neil ka iseseisvaid muusikalõike, suure koosseisu (keelpillid, puhkpillid) muusika kõlas vaheldumisi näiteks näppepillidega. Seepärast kõlabki näiteks 16. saj muusika neljal klassikalisel kitarril täiesti loomulikult. Mitmed tuntud heliloojad, nagu A. Vivaldi, on kirjutanud teoseid ühele või kahele mandoliinile ja orkestrile, J. S. Bach aga süite lautole.

Sellist muusikat tänapäeva kitarridel esitada või kuulata on nauding. Hispaania heliloojate loomingut mõjutas tugevalt aga flamenco. Romantismiaja helilooja H. Granados kirjutas paljud oma teosed klaverile, kuid kitarril mängides kõlavad need isegi ehedamalt.

Loomulikult ei kõla neljal kitarril esitatu kõlajõult võrdväärselt näiteks keelpillikvartetiga, kuid sellise koosseisu esitatud muusika võlub intiimsusega. See kindlasti tasakaalustab tänapäeva inimest tema ruttavas maailmas, loob vaimse silla üle aegade.

Tartu kitarrikvarteti Tõrva kontserdi toetajad on Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kitarriselts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles