Valgusfooritabel on lihtne abimees tervislikuks toitumiseks.
Lihtne abimees toitumiseks
Pea kõik toidud on inimesele toitainete saamiseks vajalikud – ühtesid tuleb süüa rohkem ja tihedamini, teisi harvemini ja vähem. Saamaks head ülevaadet tervislikest ja vähem tervislikest toitudest, on toitumisspetsialistid koostanud valgusfooritabeli.
Tabel jagab toidud tinglikult gruppidesse värvide järgi. Selle mõte on näidata, mida võib süüa tihedamini ja mida harvemini. Rohelises osas olevaid toite on soovitav tarbida igapäevaselt või ülepäeviti.
Eelkõige tuleb igapäevaselt süüa rukki-nisujahu segust, täistera- või puhtast rukkijahust leiba. Samuti on oluline iga päev tarbida puu- ja köögivilju. Välismaise päritolu korral tuleb need aga enne söömist hoolega pesta, vajadusel ka koorida.
Jogurtitest võiks süüa maitsestamata, kunstlike magusaineteta ja lisaainetevabu tooteid, millele võib lisada näiteks kodust moosi.
Lihast tasub eelistada kana- ja veiseliha ning töötlemisviisidest keetmist, hautamist ja ahjus küpsetamist. Vähemalt kahel korral nädalas oleks tervislik süüa kala.
Kollases osas asuvaid toiduaineid tuleks süüa vähem. Valmistoitude puhul tuleks alati vaadata koostist ning valida need, milles vähem rasva, soola ja suhkrut. Küpsetistest tuleks eelistada pärmitaignaküpsetisi liha-, kohupiima või köögiviljatäidisega.
Küpsetiste, jäätiste ja kommide puhul soovitame pöörata tähelepanu koostisele – hüdrogeenitud ehk tahkestatud taimerasva sisaldavad tooted võivad sisaldada kahjulikke transrasvhappeid, mida organism ei omasta. Karastusjookide ja kommide puhul valige võimalikult värvivabad ja kunstlikke magusaineid mittesisaldavad tooted.
Punases osas olevaid toite ei tohiks lapsed ega soovitavalt ka täiskasvanud üldse tarbida. Suuremad lapsed võivad vahel juua lahjat piimaga kohvi.