Veetüli Pukas kogub taas tuure

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on probleemne kaev. Gomab Mööbli esindaja kontrollib, miks juhe elektriposti otsast kaevu suundub.
Pildil on probleemne kaev. Gomab Mööbli esindaja kontrollib, miks juhe elektriposti otsast kaevu suundub. Foto: Gomab Mööbel

Aasta lõppemisega lõppes ka puurkaevu rendileping Puka valla ja ASi Valga Gomab Mööbel vahel. Kui aga mööblivabriku asjamehed esmaspäeval vara üle võtma läksid, ootas neid ees üllatav pilt.

Gomabi tehnikajuht Indrek Kuhi, kes tehase poolelt oli Puka tsehhi asjaajaja ja varade eest vastutaja, rääkis, et kuna leping sai läbi, läksid tema ja kolleeg kaevu koos pumbajaamaga vastu võtma. «Avastasime, et teise kaevu lähedusse on tekkinud elektripost, mida varem seal ei olnud. Postist kaevuni oli veetud elektrijuhe.»

«Pukas on meil kaks kaevu, nimetagem neid tinglikult kaev 1 ja kaev 2. Kõik, mis puutub senisesse vee müüki, on seotud olnud kaevuga 1. Sellele on taotletud ja kogu kasutusaja jooksul välja antud vee erikasutusluba,» täpsustas Valga Gomab Mööbel ASi juhatuse liige Ulvi Üpraus. See tähendab, et kaevust on lubatud inimestele kõlblikku vett müüa.

Reservkaevu vee kvaliteet küsitav

Kaev 2 aga, mis paikneb esimese lähedal, on tema sõnul olnud reservkaev, kust vajadusel varustatakse veega tuletõrje- ja küttesüsteemi. «Selle vee kvaliteeti ei ole kunagi kontrollitud ega ole vajadustki olnud,» lisas Üpraus.

«Küsisin: miks see juhe siin on?» jätkas tehnikajuht. «Vallavanem Kadaja ütles, et see on tema elektriprobleemide lahendamiseks. See kõlas paraku ebausutavalt, sest juhtme teine ots läks ju meie kaevu. Kui selle kohta küsisime, väitis vallavanem, et on sinna pannud valla süvaveepumba ja kasutab meie kaevu vett.»

Kuna firma esindajad olid varasid üle võtmas, avaldasid nad soovi endale kuuluvat pumpa näha. «Kadaja sõnad olid, et pumpa praegu ei ole, aga ta võib selle paari päeva jooksul meile tuua – või uue osta,» kirjeldas Kuhi. «Kirjutasin akti märkuse, et pumbajaama juurde kuuluv pump on vahetatud valla pumba vastu ning sellele on veetud toide. Kadaja aga keeldus aktile alla kirjutamast. Nii asi poolikuks jäigi.»

Andrus Reima, kes Gomabi poolt keskkonnaametiga asju ajab, täpsustas, et kaevu maa-aluses osas oli tehtud ümberühendustöid. «Meie torud, mis läksid kõrvalasuvasse pumplasse, olid asendatud plasttorudega, paigaldatud ressiiver ja elektrikilp pumba juhtimiseks. Lisaks tegime kindlaks, et kasutatakse siiski meie puurkaevu pumpa,» loetles ta.

«Pump asub šahtis, umbes 160 meetri sügavusel, ega seda olegi ilma kraanata võimalik välja võtta ja teisaldada.» Vallavanema argument olevat veel, et kuna kaev on peremeheta vara, otsustas ta sinna ühendada valla veetorud. «Isegi sellisel juhul oleks see ikkagi ebaseaduslik,» rõhutas Reima.

Peremeheta vara?

Üprausi arvates on selle eksiarvamuse alus Puka vallavolikogu otsus aastast 2012, millega tuvastati peremeheta vara. Selles nimekirjas oli ka pumbamaja kõrval olev puurkaev number 2. «Tookord vaidlustasime selle otsuse ja esitasime kõik omandi­õigust tõendavad dokumendid.»

«Kaev on jäänud eraldi nimetamata kunagises erastamise ostu-müügi nimekirjas, kuna see oli tervik pumbamajaga. Pumbamaja on arvel koos puurkaevuga ja sai ühise inventarinumbriga sinna nimekirja,» selgitas Üpraus.

«Kuidas see saab olla peremehetu, kui see on terviku lahutamatu osa ja erastatud tervikuna? Lihtsalt seda on valesti tõlgendatud,» proovis ta loogikat leida. «Nii sai juhtuda seetõttu, et piiride märgistamise ja maa erastamise ajal tegid maamõõtja ja kohalikud piiri näitajad vea. Nüüd on niisugune olukord, kus kaev on nagu valla maa peal, aga meie oma.»

«Minu teada ei ole ka olemas volikogu otsust, et see oleks peremeheta vara. Menetlus küll algatati, otsuski tehti, aga vaide tõttu ei saanud seda kinnitada,» teadis rääkida vallavolikogu liige ja nüüdseks juba endine OÜ Puka Vesi juhataja Aleksander Sven Esse. «See ei saa olla peremeheta vara, kuna peremehetuks tunnistamise eeldus on, et omanik peab olema omandist loobunud.»

Üpraus avaldas hämmingut vallavanema kui riigiametniku mõtemalli üle.

«Pump ei ole meile suur vara, aga asi on põhimõttes. Sisuliselt ta praegu varastab riigi ressurssi, pumpab majadesse vett tuletõrje reservkaevust, millel ei ole vee erikasutusluba ja mille vee kvaliteet on küsitav. Sellega on pannud ka meid omanikena väga delikaatsesse olukorda.»

Ka ei ole vallajuht Üprausi sõnul vara omanikuga ehk Gomab Mööbliga suhelnud ega küsinud, kuidas edasi minna. «Selle asemel valis vallavanem seadusega vastuollu minevad lahendusteed ja on kulutanud asjatult valla vahendeid. Selline vallajuht ei ole minu meelest väga seaduskuulekas,» oli Üpraus nördinud.

Ta lisas, et teavitas asjaoludest ka keskkonnainspektsiooni, sest kaevu omanikuna vastutab Gomab Mööbel selle sihtotstarbelise kasutamise eest.

Keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo vaneminspektori Kersti Kuuba sõnul tuvastas ametkond Puka alevikus põhjavee omavolilise kasutamise ilma erikasutusloata. «Selle põhjal alustas keskkonnainspektsioon väärteomenetluse, mis toob kaasa rahatrahvi,» kinnitas Kuuba. Ta lisas, et ka terviseamet on olukorrast teadlik ning pärast vee analüüse selgub selle kvaliteet.

Loa saamiseks kulub umbes kuu

Kui proovid on korras, võtab pärast vastava taotluse esitamist vee erikasutusloa saamine aega umbes kuu. Seni on aga vee jagamise küsimus endiselt tüli allikas. On ainult inimliku suhtlemise taga, kuidas tüliõuna juriidilise korrektsuse poole edasi veeretatakse.

«Kui vallavanem oleks meie poole pöördunud mõistliku aja jooksul ja avaldanud soovi tarbimiskõlbuliku veega kaevu rendilepingut pikendada, oleksime loomulikult seda teinud,» on Üprausi seisukoht. «Praegu on meie torud läbi lõigatud ja kui meil peaks olema vajadus vett kasutada, me seda teha ei saa. Olgugi, et meil ei ole seal majandustegevust, aga ikkagi on see meie maja ja üks võimalikke tuletõrje veevõtukohti.»

«Oleme vallavanema tegevuses väga pettunud, viimati sai neile vastu tuldud ja vastutasuks saime sellise lõpu rendilepingule. Nüüd tuleb hakata asju klaarima läbi keskkonnaameti, ilmselt on oodata stressirohket suhtlust,» avaldas ettevõtte juht kartust.

Puka vallavanem Heikki Kadaja ei soovinud eile hommikul sel teemal pikemalt rääkida. Ta kinnitas vaid, et uus puurkaev saab samal päeval lõplikult valmis ja töösse ning probleemsele piirkonnale saab vesi tagatud.

Vallavanem peab enda sõnul kõige tähtsamaks pukalaste veemure lahendamist ja avaldas kahjutunnet, et keegi proovib siin – tema hinnangul – iga hinna eest probleemi üles kaevata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles