Noored külastasid suuremaid meediatoimetusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külas käidi ka Kanal 2s
Külas käidi ka Kanal 2s Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Teisipäeva varahommikul võtsid noortelehe Tankla, noortetelevisiooni Tankla TV, huviringi Tankla Mini ja Valga põhikooli meediaringi noored suuna pealinna, et tutvuda meediaväljaannete toimetustega.

Noored külastasid seitset meediaasutust. Jadamisi käidi läbi Kanal 2, ETV, Äripäeva, Presshouse’i, Delfi toimetused, kus saadi aimu toimetajate ülesannetest ja töökeskkonnast. Hariduslikust küljest tutvuti Balti filmi- ja meediakooli õppevõimalustega. Õhtul külastasid noored Tallinna kesklinna noortekeskust, kus Otepäält pärit ja Delfis videotoimetajana töötav Gertu Võsu oma edulugu jutustas.

Kuna hommikupoolik kulges gruppides – ajaleht ja televisioon –, kujunes mõlemal grupil välja oma lemmik. Ajalehetööst huvitujatel osutus selleks Presshouse’i kirjastus, kes annab välja Nipiraamatut, Naistelehte, Digi, Autolehte ja Müstilist Ajalugu. Lisaks suudeti külaskäiguga sel päeval ajalugu teha – nimelt pole nende toimetust juba ligi 20 aastat külastanud noortegrupp.

«Inimesed Presshouse’i toimetuses on hästi sõbralikud, mulle meeldis see,» meenutas Tankla Mini reporter Annabel Voitka. Samas lisas ta, et Äripäev, mis on suuremas osas seotud majandusega, meeldis talle üldmulje poolest siiski veidi rohkem seepärast, et ta tahab tulevikus finantsettevõtlust õppida. «Nende sisekujundus meeldis mulle täiega – see nägi välja kuidagi nii kallis ja suur.»

Ettevõtete juhid tõdesid, et konkurents üksteisega on päris tugev, sest kõik tahavad turul end müüa. Julged ja edukad on need, kes oskavad ja võtavad riski kajastada olukordi nii, nagu on päriselt.

Ajakirjade ja -lehtede toimetustes käijad imestasid, et kataloogide tiraaž on tunduvalt suurem maakonnalehtedega võrreldes ning et selle kokkupanek trükikojas käib samm-sammult. Esmalt on kõik leheküljed ühe suure paberina koos, siis lõigatakse ja klammerdatakse ning seda kõike vaid kümnete minutitega. Peaaegu lõpusirgel olevat ajakirja õnnestus noortel ka näha.

Pea kõigis kohtades, kus päeva jooksul käidi, rõhutati, et töötamiseks suures ettevõttes ei pea ilmtingimata olema vastavat kõrgharidust. Tööle pääsemiseks ei pea isegi ootama avalikku konkurssi, vaid vahel piisab ka uksele koputusest.

Balti filmi- ja meediakoolis räägiti, et alati tuleb olla mina ise, ei tohi ennast üle mängida, kasuks tulevad enesekindlus ja huumorisoon. Sisseastumiseksamite eel soovitati üle vaadata vanasõnu, filme ja raamatuid ning arendada loovat mõtlemist.

Merike Kurvits, kes televisioonigruppi kuulus, tõi oma lemmikuna välja ETV, kuna neil õnnestus kõrvalt näha telesaate reaalset valmimist.

«Teada sain näiteks seda, et paljud teleseriaalid, mis Kanal 2 pealt tulevad, ei olegi tegelikult eestlaste enda ideed, vaid näiteks seriaali »Naabriplika« idee on pärit Poolast ning telesaate »Köök« idee Venemaalt. Soe vastuvõtt ootas Terevisioonis, kus Urmas Vaino, nähes noori, küsis: »Kas te Tankla lehti ka ikka tõite?« Äripäevas ootas meid endine Valgamaalase reporter Marge Väikenurm, kes lausa säras positiivsusest,» meenutas ta.

«Mulle meeldis, et läksin reisile suhteliselt võõraste inimestega eri vanuses. Mõnus oli. Ma polnud varem väga meediaga tegelenud, seega oli minu jaoks kõik uus ning nii mõningad mõtted said selguse,» oli Merit Letlane rõõmus, et reisi kasuks otsustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles