Otepää lasteaialapsed ehitavad roboteid

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrukaela lapsed robotit ehitamas.
Võrukaela lapsed robotit ehitamas. Foto: Maarja Raud
Eelmise aasta sügisest on Otepää lasteaia koolieelikutel võimalus ehitada roboteid ja õppida programmeerimist.

Toona alustasid Võrukaela maja lapsed pilootgrupina ning kuna huvi on robootikaringi vastu jätkuvalt suur, siis saavad käesoleva aasta sügisest robotitega tutvuda ka Pähklikese maja lapsed. Pähklikese majas juhendab robootikaringi rühmaõpetaja Liisi Kört ning Võrukaela majas rühmaõpetaja Maarja Raud. Kummaski majas osaleb huviringis kaheksa last ehk kahe maja peale kokku 16 last, andsid õpetajad teada.

Töös kasutatakse LEGO WeDo komplekte, mis mõeldud lastele viiendast eluaastast. Need ühenduvad arvutiga, pakkudes võimalust ehitada ning programmeerida lihtsaid LEGO mudeleid mootorite ja anduritega. LEGO WeDo võimaldab arendada meeskonnatööd ja loovust ning luua lihtsaid, elu jäljendavaid mudeleid ja süsteeme. 

Mudeleid, mida huviringis osalejad saavad kokku panna, on palju. Kokkupanemise tulemusena valmivad loomad, masinad ja palju muud. Lapsed programmeerivad kõik ise liikuma ning inimesele reageerima.

Selle aasta esimeses tunnis arutasid juhendajad lastega, kus ja milleks roboteid kasutatakse. Järgnevatel tundidel said nad ise kokku panna legoklotsidest mudelit, näiteks krokodilli. Mudel ühendati arvutiga ning seejärel asuti tegema programmeerimistööd. Selle tulemusel hakkas krokodill liikuma ja häält tegema. 

Eelnevalt vesteldi lastega krokodillidest, näiteks nende elupaikadest ja toitumisest. Niiviisi õppides läbivad lapsed ridamisi erinevaid aineid lõimivaid tegevusi, mis arendavad samal ajal nende matemaatika, ehituskunsti, tehnoloogia ja keele alaseid oskusi.

LEGO WeDo komplektid soetati Otepää lasteaiale HITSA toetusega. Vajalike litsentside ja tarkvara soetamisel oli suureks abiks UPM Kymmene AS. Viis sülearvutit saadi kahelt toredalt IT-mehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles