Terviseamet hoiatab üleliigse päikesekiirguse eest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Terviseamet teatab, et päikese käes olijaid ohustab lisaks kuumale tugev päikesekiirguse oht, mille eest tuleks end kindlasti kaitsta.

Päikesest tulenev UV-B kiirgus põhjustab päikesepõletust ja UV-A kiirgus enneaegset naha vananemist ning immuunsüsteemiprobleeme.

Kuna mõlemad kiirgused suurendavad nahavähki haigestumise riski, tuleb esmalt veenduda, et muretsetud päikesekaitse toode pakuks kaitset nii UV-a kui ka UV-B kiirguse vastu.

Õige toote väljavalimise järel tuleb toodet ka õigesti kasutada. Tootele märgitud päikesekaitse faktori saavutamiseks tuleks kanda nahale kaks milligrammi toodet ruutsentimeetri kohta, ehk siis 36 grammi täiskasvanud inimesele, mis on arvestuslikult umbes kuus teelusikatäit. Pärast ujumist ja rätiga kuivatamist tuleb kaitse säilitamiseks kanda nahale uuesti sama kogus kaitsvat toodet.

Ent isegi kõige suurema päikesekaitse faktoriga tooted ei taga täielikku kaitset UV-kiirguse eest. Nad pakuvad küll õige kasutamise korral kaitset nahavähi vastu, kuid lisaks tuleks vältida pikaajalist päikese käes viibimist, iseäranis otsest päikese käes olekut keskpäeval, ning kaitsta end mütsi ja päikeseprillidega.

Kuna beebide ja väikelaste nahk on päikesele eriti vastuvõtlik, neid keskpäeval intensiivse päikese kätte viia ei tohiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles