Valgamaal süttis riigimets

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsapõleng. Pilt on illustratiivne.
Metsapõleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Täna kella 16.19 sai häirekeskus teate põlengust Valgamaal. Kustutustööd kestsid mitu tundi.

Esialgsetel andmetel oli Tõrva vallas Koorkülas puhkenud maastikupõleng. Kell 16.57 aga selgus, et põleng liigub Kulli küla poole ja kardeti tule laiemat levikut. Sestap anti väljakutsele ka kõrgem ohutase ja saadeti piirkonda lisajõude.

Põlengust kuuldes kiirustas kohale ka Valga Puu OÜ juht Andres Olesk, kellel selles piirkonnas samuti metsavaldusi on. Ka tema kodu ei asu kuigi kaugel kohast, kus põleng puhkes.

Kohapeal selgus, et põleb riigimets. Kella 17.40 ajal oli tuli kontrolli alla saadud. "Pinnatuli," iseloomustas Olesk põlengut.

Ka Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik kinnitas, et tulele saadi kiiresti piir pandud, kuna reageeriti piisavalt suurte jõududega. Kokku ulatus põlenguala tema sõnul ligi ühe hektarini. Kustutustööd kestsid ligi neli tundi ja lõppesid alles kella veerand üheksa paiku.

Nii Kiige kui Oleski hinnangul olid põlengu puhkemises süüdi korilased. "Ümberringi on suured mustikametsad, kus varemgi põlenguid olnud," tõdes Kiik.

Metsaomaniku ja -ettevõtjana ongi Oleskil kõigile inimestele suur palve: vältida praeguse suure tuleohuga metsaskäimist. Samasuguse üleskutse tegi juba eelmisel nädalal ka Erametsaliit.

Ka Kiik palus olla looduses äärmiselt ettevaatlik. On ju päästeamet kehtestanud suure tuleohuga aja ning käib isegi kontrollimas, ega inimesed metsas sellest olukorrast tulenevaid keelde ei riku.

Metsas ja maastikul on suure tuleohu tõttu keelatud suitsetamine, grilliseadme kasutamine, lõkke tegemine ja igasugune lahtise tule kasutamine, sealhulgas selleks ettevalmistatud kohtades, näiteks riigimetsa majandamise keskuse (RMK) lõkkeplatsidel.

Vältida tuleb mootorsõidukiga looduses sõitmist. Auto tuleks parkida mittesüttivale pinnasele ja mitte sõita ATVga turbasel pinnal. Auto väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ja ATVga turbapinnal sõites võib koguneda turbamulla tolm sõiduki summutile ning selle kuumenedes ja tagasi maapinnale kukkudes võib puhkeda tulekahju.

"Ka näiteks metsa sutsetada on praegu täiesti lubamatu," rõhutas Kiik.

Samas piirkonnas -- Aitsras -- oli mõne aasta eest ulatuslik metsatulekahju, kui tules oli umbes 35 hektarit metsa ja kustutustööd kestsid mitu päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles