Kevad toob allergikutele piinu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui allergia kestab pikka aega või avaldub tugevalt, tuleb pöörduda arsti poole.
Kui allergia kestab pikka aega või avaldub tugevalt, tuleb pöörduda arsti poole. Foto: / PM/SCANPIX

Kevadel ilmuvad taas välja putukad, kelle hammustus võib tekitada allergiat, ning hakkavad õitsema taimed, mis võivad põhjustada vaevusi. Kui allergia kestab pikka aega või avaldub tugevalt, tuleb pöörduda arsti poole. Leebematel juhtudel saab abi aga apteegist, ütleb Kristiine keskuse Euroapteegi proviisor Anastassia Izlatova.

Õietolmu allergiat saab ennetada. Peamised allergiailmingute põhjustajad on Eestis lepa, sarapuu ja kase õietolm, mis ilmnevad juba varakevadel. Samuti võivad sageli allergiat tekitada paju, pärn, pappel ja vaher. «Oluline on ravimit võtta vahetult enne õitsemisperioodi,» soovitab Izlatova. «Tihti aitab kergematel juhtudel silmatilkade ja nina-aerosooli kasutamine. Kui allergiline reaktsioon on nohu, punetavad või vesised silmad, võiks esmane ravi olla silmatilkade ja ninaspreide kasutamine.» Neid on apteegis müügil väga erinevaid, sobiva leidmiseks tuleks apteekriga nõu pidada.

Leebemate reaktsioonide puhul tuleks proviisori sõnul esmalt eelistada toimeainetest tsetirisiini. Seda on apteegis saadaval nii tablettide kui siirupina ning see koormab ka organismi kõige vähem. Kangemate ravimite asjus tuleks apteekriga juba nõu pidada, kuid järgmine valik võiks olla toimeainetest ebastiin.

«Sageli tekitavad allergiat ka elamutolm ning peamiselt selle osaks olevad lestad. Seega tuleks nendest vabanemiseks tuulutada tube, kloppida ja puhastada just pehme mööbel, sealhulgas madratsid, vaibad, voodid, kardinad,» jagab proviisor nõuandeid.

Loomade karvade ja lindude sulgedega kokkupuudet maksab allergikutel vältida. «Tablettidest on küll abi, aga kuna reaktsioon võib olla väga äge, maksab selliseid olukordi ja kohti allergikutel vältida ning vajadusel võtta vajalikud ravimid sisse juba varem,» soovitab Izlatova.

Allergiaravimeid võib võtta ka pikema aja vältel. Kui allergia avaldub kindla taime õitsemise ajal või kindlal ajal kokkupuutel loomaga, tuleks ravimit võtta kogu selle perioodi jooksul. Sama soovitus kehtib astma või nahalööbe korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles