Valga noorsootöötajad avasid e-noorteka

LEPM
Copy
Valga noorsootöötajad avasid e-noorteka.
Valga noorsootöötajad avasid e-noorteka. Foto: Kuvatõmmis

Kui möödunud reedel saabus teade, et esmaspäevast on kõik koolid ja noortekeskused üle Eesti suletud, ajendas see Valga valla noorsootöötajaid kiirelt tegutsema. Vaja oli välja mõelda erinevaid ideid, kuidas tekkinud olukorras noortetööga edasi minna. Otsustati, et noori ei jäeta isolatsiooni ja läheneti eriolukorrale loominguliselt.

Distantsõppele üleminek paneb noored mõneti ootamatusse olukorda ja noorsootöötajad leidsid, et saavad pakkuda sellises situatsioonis omapoolset tuge. Erinevaid ideid, kuidas teha noorsootööd interneti vahendusel, koguti peamiselt noortelt – nagu selles valdkonnas ikka tavaks. Noorte pakkumine oligi kasutada e-noortekeskuse loomiseks Discord rakendust, mida kasutavad ka näiteks paljud mängurid ja mis annab võimaluse nii tekst- kui ka häälvestlusteks. Mõeldud-tehtud! Idee hakkas ülikiirelt oma elu elama ja praktiliselt sama päeva õhtuks oli esmane kontseptsioon paigas.

E-noortekeskusesse sisse logides ootab külastajat ees KABINET, kus võetakse kõik noored lahkesti vastu ja tutvustatakse neile noortekeskuse kodukorda, selgitatakse kirjakeeles esinevaid lühendeid ja väljendeid, mis aitavad üksteisest paremini aru saada. Sealsamas vesteldakse üksteisega, uuritakse, kuidas läheb ja jagatakse infot. Lisaks on olemas MÄNGUTUBA, mis kutsub keskkonnas viibijaid ühiselt mõnd mängu mängima. E-noortekeskuses toimuvad ka HUVIRINGID, milleks on loovusring, kokandusring ja bändiring. On olemas ka „jõuksinurk“ ehk koht, kus jagatakse häid soovitusi, kuidas teha trenni ja olla füüsiliselt aktiiivne praegustes tingimustes.

Lisaks on olemas rubriik SOOVITUSED, kus igaüks saab jagada raamatute, filmide ja seriaalide soovitusi. MUUSIKA-nurgas saab ühiselt muusikat kuulata ja muusikasoovitusi vahendada ning MÄNGUDE alt leida endale sobiv online-mäng, mida teistega mängida. Loomulikult ei puudu e-noortekeskuses ka rubriik KOOLITÖÖD, kust noortel on võimalik vajadusel abi leida ja seda ka teistele pakkuda.

„E-noortekeskus on värske algatus ja seega pidevalt arenemises. Täiustame keskkonda iga päev ja oleme väga avatud soovitustele ja tagasisidele,“ on valla noorsootöötajate sõnum. „Anname endast parima, et e-noortekeskuses leiaks noor endale põnevat ja eakohast tegevust“. Kindlasti tegutsetakse aktiivselt edasi Facebookis ja Instagramis, mis on noortele juba igapäevased keskkonnad ning püütakse leida ka internetiväliseid turvalisi tegevusi, et noored siiski ei peaks liiga palju aega arvuti taga veetma. „Igal juhul annab mugavustsoonist väljapoole sattumine uusi võimalusi noorsootööle loominguliselt läheneda ja uusi ideid ellu viia,“ on noortejuhid positiivsed.

E-noortekasse saab siseneda siin: https://discord.gg/fbHVsna

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles