Tõrva tuleb riigi esimene õmblusmasinamuuseum

Tiit Loim
, reporter
Copy
Erimõõduliste eksponaatidega õmblusmasinamuuseum leiab koha ruumikas puumajas Tõrvas Araku tänaval.
Erimõõduliste eksponaatidega õmblusmasinamuuseum leiab koha ruumikas puumajas Tõrvas Araku tänaval. Foto: Arvo Meeks

Seltskond entusiaste teeb ettevalmistusi, et Valgamaal Tõrva linnas avada muuseum, kus eksponeerida õmblusmasinaid. See oleks esimene omataoline Eestis.

Eelmisel aastal loodud MTÜ Eesti Õmblusmasinamuuseum seltskond ostis hiljuti Tõrvas Araku 2 asuva endise puuetega inimeste rehabilitatsioonikeskuse maja, kus muuseum koha leiab. MTÜ eestvedaja Egge Edussaar-Harak lausus, et tema on küll Tallinnast, ülejäänud kolm meeskonna liiget on aga Tõrva kandist pärit Meelis Metsoja ning Katrin ja Silver Jäger.

Edussaar-Haraku kinnitusel on tal õmblusmasinatega hea suhe ja sealt idee ka alguse sai. «Olen kogu aeg vanakraamihuviline olnud ja õmmelnud vanaaegsete masinatega. Õppisin mööbli restaureerimist ja siis tekkis idee, et võiks sellise asja teha. Teeks masinad korda, saaks inimesed neid näha ja mõnega õmmelda. Olen mitu masinat jäätmejaamadest ära toonud: neid visatakse lihtsalt minema, see on hämmastav. Samas olen ostnud ka mõne masina, mis käinud inimestega Siberis ära ja tulnud Eestisse tagasi. Me ei peaks unustama neid asju, see on osa meie ajaloost.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles