Komisjon tegi põllumeestele soodsa otsuse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Parlamendi põllumajanduskomisjon võttis eile vastu otsuse, mis lubab uutel liikmesriikidel maksta tuleval aastal põllumeestele senisest enam otsetoetusi.
 


«Eesti kontekstis tähendaks see, et 2013. aastal saaksime siseriiklikult otsetoetusteks juurde maksta ligi 27 miljonit eurot. Arvestuslikult oleks see ligi 30 eurot lisatoetust hektari kohta, millega peaks arvestama riigieelarve tegemisel,» selgitas Ivari Padar.

«Nüüd algavad otsetoetuste määruse lõppteksti osas kolmepoolsed kõnelused parlamendi, komisjoni ja nõukogu vahel. Oleme optimistlikud, et tulemus on meile siingi positiivne,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni algne ettepanek siseriikliku lisatoetuse andmist ette ei näinud – jätkata sooviti seniste meetmetega. See tähendanuks, et uutel liikmesriikidel, sealhulgas Eestil, puuduks võimalus lisada siseriiklikku raha tasandamaks otsetoetuste määra võrreldes vanade liikmesriikidega.

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra ütles, et põllumehed toetavad Euroopa Parlamendi otsust jätkata otsetoetuste maksmist ka 2013. aastal.

Sõrra sõnul on selline lahendus ainuvõimalik, sest vastasel korral oleksid järgmise aasta toetused oluliselt väiksemad. Eesti põllumeeste otsetoetused on tagantpoolt eelviimased ja jäävad kaugele maha Euroopa Liidu keskmisest, otsus aitab tema hinnangul pisutki võrdsustada konkurentsitingimusi ühisel turul.

«Võrdsemate tingimuste nimel on Eesti põllumehed koos Läti ja Leedu kolleegidega teinud väga põhjalikku lobitööd Euroopa Liidu institutsioonide esindajatega. Kohtumistel meie tipp-poliitikutega oleme selgitanud sektori konkurentsivõime mahajäämuse tagamaid ning leidnud mõistvat suhtumist,» ütles Sõrra.

Ta avaldas lootust, et Euroopa Liidu antud võimalus siseriiklike toetuste maksmiseks kirjutatakse täies mahus 2013. aasta riigieelarvesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles