Meie vetesse tungib kaugida unimudil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unimudil
Unimudil Foto: valgamaalane.ee

Eesti vetesse on jõudnud uus kalaliik – kaugida unimudil (Perccottus glenii). Esimene teadaolev leid pärineb käesoleva aasta juunikuust, mil ihtüoloogid tabasid kontrollpüükidel kaks isendit Narva veehoidla piirkonnas.

Võõrliikide ilmumisse tuleb alati suhtuda ettevaatlikkusega. Kui võõrliigid osutuvad kohalikest liikidest elujõulisemaks, võivad võõrliigid kohalikud välja tõrjuda.

Välimuselt meenutab kaugida unimudil meie merekalu mudillasi – tal on kaks seljauime, rinna- ja kõhuuimed paiknevad enam-vähem kohakuti pea lähedal, pruunikal kehal on suured ja uimedel väikesed tumedad täpid. Kõhuuimed on seevastu mudillasest erinevad.

Kui meie mudillastel moodustavad need imilehtri, siis kaugida unimudilal on kaks selgelt eraldiseisvat pikka kitsast kõhuuime. Unimudil võib kasvada kuni 25 cm pikkuseks.
Praegused juhuslikud leiud ei anna kaugida unimudila arvukusest ega levilast ülevaadet.

Kalaliigi edasise käekäigu jälgimisel on suureks abiks, kui inimesed, kes selle kala kätte saavad, sellest ihtüoloogidele teada annavad (mtambets@ut.ee ).

Tabatud isendid tuleb kuni ihtüoloogidele üleandmiseni näiteks sügavkülmas säilitada. Vette tagasi eeltoodud kirjeldustele vastavat kala palume ülalnimetatud ohtude tõttu mitte lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles