Eesti ja Soome Punane Rist toetavad Taheva lastekodu lapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giidiga Rakvere linnuses.
Giidiga Rakvere linnuses. Foto: Erakogu

Taheva lastekodu lapsed käisid reisilaagris Ida-Virumaal. Laste tegevust toetab Soome ja Eesti Punase Risti projekt.

Soome Punase Risti Öster-botten Svenska ja Eesti Punase Risti Valgamaa Seltside vaheline koostöö on olnud edukas alates 2000. aastast. Projektiga toetatakse Taheva lastekodu lapsi nende arengus, kaasates sõbrategevusse kohaliku seltsi vabatahtlikke.

Koostöölepingu allkirjastaja ja Soome-poolne juht Kalle Sundelin kolleegi Ulla Stor-miga on külastanud nii Taheva lastekodu kui ka korraldanud vabatahtlike koolitamiskursusi.

Projekti esimeses etapis koolitati välja 16 vabatahtlikku, kes said laialdasemalt teadmisi rahvusvahelise heategevusliku organisatsiooni arengust ja tegevusest, oskusi olla vabatahtlik, suhelda erivajadusi omavate lastega. Sõbrategevuseks Taheva lastekoduga on nende aastatega tegevliikmeks jäänud neist seitse.

Põhiliselt suheldakse tähtpäevadel (sõbrapäev, jõulud, 1. september), järjepidev on iga-aastane suvelaager. Lastega koos vaba aja sisustamine ja nende iseseisvaks eluks oskuste-teadmiste omamine on olnudki esikohal. Väikelapsest on nende aastatega sirgunud teismeline vanuses 14–20 aastat, nende hulgas on ka erivajadustega koolinoori.

Vastavalt arengule ja ealisusele on suvised laagrid ka muutunud. Kui mõned aastad tagasi sooviti olla Pärnus mere ääres, siis viimased korrad oleme teinud programmis muudatusi. Noori huvitab laialdasem tutvumine Eestimaa paikadega.

Käesoleva suve laager kujunes reisilaagriks Ida-Virumaale. Tehti koostööd sealse Punase Risti Seltsiga (sekretär Karina Saar), kus lapsed toimetasid töötoas. Tüdrukud valmistasid kaelaehteid ja poisid võtmehoidjaid mälestuseks endale ja kingiks sõpradele.

Külastati Elistvere loomaparki, tunti rõõmu Kauksi rannas lainetes möllamisest, tutvuti ajalooliselt huvitava ja kauni Kuremäe kloostriga, saadi elamusi Kohtla kaevanduspark-muuseumis ning söödi kaevurilõunat maa all.

Põnev oli Rakvere linnusega tutvumine giidi juhendamisel, kus saadi teadmisi linnuse rajamise ja tegevuse kohta. Selga anti huvilistele rüütli rõivastus, sealjuures oli võimalus poseerida kiivrite ja mõõkadega mälestusfotole.

Reisilisi paelus kaunis Ontika kallas, Toila Oru park, Jõhvi ja Rakvere linnad ning pikk reis Võrtsjärve ääres. Ööbiti ja vahetati elamusi kämpingutes Jõhvi linna ääres. Et ei ununeks algav uus õppeaasta, saadi osa O. Lutsu Palamuse kihelkonnamuuseumis programmist “Vana aja koolitund”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles