Kodanikupäev, kas ainult kalendri jaoks?

Urve Palo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Postimees/Scanpix

November on rikas mitmete tähtpäevade poolest, siia mahuvad nii hingede-, mardi-, isade- kui ka vana hea kadripäev. Uurides aga sügiskuu kalendrit lähemalt, leiame veel ühe tähtpäeva – kodanikupäeva.

26. novembril 1918. aastal andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta, mistõttu tähistame just sel päeval kodanikupäeva.

Viie ministri ühine üleskutse Eesti ühiskonnale tänavuseks kodanikupäevaks kõlab järgmiselt: «Iga inimese tegevus ühiskonnas jätab jälje. Igaühel meist on võimalus kujundada oma roll ühiskonnas.

Iga kodanik saab olla oma riigi ja ühiskonna aktiivne ja täieõiguslik liige, kelle üle riik uhkust tunneb. Eesti riik peab lugu ja väärtustab kõiki kodanikke sõltumata kultuurilisest taustast ja etnilisest päritolust. Eesti riik tunnustab kõiki, kes on otsustanud oma elu ja tuleviku siduda Eestiga.

Soovime ju kõik, et kodanike arv Eestimaal suureneks ja et eri rahvused saaksid Eestis omavahel hästi läbi ning teeksid koostööd, sest üheskoos oleme tugevamad, üheskoos on meil rohkem võimalusi.»

Viimased kümme aastat oleme tähistanud kodanikupäeva riiklikul tasemel. Alates 2000. aastast on rahvastikuministri büroo eestvedamisel koostatud kodanikupäeva üleskutse, millel on aastati olnud erinev moto. Üleskutse raames valitakse aasta kodanikku. Näiteks eelmisel aastal valiti aasta isa, austava tiitli sai Andrus Veerpalu, tubli perepea ja kahekordne olümpiavõitja.

Tänavuse kodanikupäeva moto on «Minu riik on minu üle uhke».

Riigi ülesanne on kindlustada meile turvaline riik. Samal ajal on ka igal kodanikul kohustused oma riigi ees.

On väga oluline, et kodanikud tunneksid, et neist sõltub midagi, et igal indiviidil on suur jõud ja seetõttu juletakse ning soovitakse olla aktiivsed ühiskonna liikmed. Riiki ilma kodaniketa ei eksisteeri ja vastupidi.

Viimastel aastatel räägitakse palju kodanikuühiskonnast. Mida see õieti tähendab? Lihtsamalt öeldes seda, et igal inimesel on õigus ja ka kohustus olla aktiivne kodanik ning rääkida kaasa riigi arengus.

Meil on õigus moodustada kodanikeühendusi, seltse, seltsinguid ja mittetulundusühinguid. Peab ütlema, et selles osas on meie inimesed aktiivsed, tänase seisuga on Eestis registreeritud üle 25 000 kodanikuühenduse.

Head teha meile meeldib ja küllap teate teiegi oma tutvusringkonnast, pereringist või töökaaslaste hulgast mõnda inimest, kes on seotud mõne heategevusprojekti või muul viisil ühiskonnale kasu toova omaalgatuse või kodanikegrupiga, kes ühiselt tegutsevad ülla eesmärgi nimel.

Näiteid võime tuua lähiminevikust, kui Eesti rannikut tabas suur õlireostus, mis seadis ohtu nii Läänemere kui ka looduse ja merelinnud. Sajad inimesed tulid vabatahtlikena appi, et loodust, keskkonda, aga ka oma riiki aidata.

Heateo sihtasustus arendab projektide kaudu sotsiaalset ettevõtlust, mille projektid keskenduvad ühiskonna valupunktide leevendamisele (HIVi ennetusprogramm, kodutute inimeste resotsialiseerimine jne).

Riigiasustused kaasavad otsustamisse üha rohkem huvirühmasid ja kodanikke, hea näide on internetiportaal www.osale.ee, kus ministeeriumid esitavad eelnõud avalikule arutelule, pakkudes inimestele kaasarääkimise võimalust olulistel teemadel. Näiteks uue integratsiooniprogrammi koostamiseks on nii laekunud sadu mõtteid.

Võib allkirju koguda seaduste muutmiseks, olla valitsuse mõne otsuse poolt või vastu, ka sel puhul näitavad kogutud allkirjad kodanikualgatust. Iga kodaniku hea mõte, tahe või mis tahes algatus aitab muuta riiki paremaks.

Ka tänavu jätkame seda head traditsiooni ja kuulutame välja aasta kodaniku konkursi.

Kui te teate kaaskodanikku, kelle teod võiksid olla eeskujuks kõigile, kelle üle Eesti riik võiks uhke olla, siis palun andke sellest teada. Ootame teie kirja rahvastikuministri büroosse Rahukohtu 1, Tallinn 15161 või e-postiga: rahmin@riigikantselei.ee märgusõnaga «Aasta kodanik 2007». Saatke meile kandidaadi nimi ja lühike kirjeldus, miks teie arvates just see inimene vääriks tiitlit.

Kandidaate ootame 19. novembrini. Aasta kodanik 2007 kuulutatakse välja pidulikul üritusel Estonia talveaias 23. novembril.

Head kodanikujulgust ja aktiivsust kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles