Muuseum tutvustab vene kunsti

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseum
Valga muuseum Foto: Heino Käos/Valgamaalane

 

Koostöös MTÜga Vene Muuseum avatakse Valga muuseumi galeriis 4. veebruaril näitus «Vene kunst Eestis 20. sajandil», andis teada Valga muuseumi pedagoog Kersti Salujõe.

Näitus on eelmisel aastal alguse saanud Valga muuseumi ja MTÜ Vene Muuseumi vahelise koostöö järgmine samm.

Kuna Valga on alati olnud paljurahvuseline linn, on asjakohane tutvustada nii siinsele venekeelsele elanikkonnale kui ka eestlasele veidigi vene kultuuri Eestis.

Valgas on MTÜ Vene Muuseum kogudest väljas 20 õlimaali, viis pastelli, 13 akvarelli ja üks guašitöö. 

Fotokoopiana on eksponeeritud ka ajalooõpikutest tuntud ja riigiarhiivile kuuluv Nikolai Kalmakovi õlimaal «24. veebruaril 1918». 

Näitusel olevatest töödest on poo loodusvaated, ülejäänud portreemaalid ja miniatuursed akvarellid, esindatud on ka linnatemaatika.

Esimene vene kultuurile Eestis pühendatud näitus oli 29. aprillil 1931. aastal Tallinnas Suurgildi hoones. Näituse avatseremoonial olid riigipea esindaja polkovnik Jakobson ja Petserimaa piiskop Joann. Hiljem külastas näitust ka Eesti Vabariigi riigipea Konstantin Päts. Sellel näitusel sai näha Venemaalt pärit teoste kollektsioone ja kohalike kunstnike loomingut.

Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi aastapäevale ja siinsetele rahvusvähemustele. Toetavad Eesti Kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles