Valedega valimisi ei võida

Imre Sooäär
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Postimees/Scanpix

Viimasel ajal on Keskerakond mitmetes maakonnalehtedes avaldanud hulgaliselt arvamusartikleid, mis otseste valede või oskusliku hämamisega pensionäre paanikasse ajada püüavad.

Paljud neist, ka auväärt kolleeg Jaak Aabi omad, räägivad sellest, just nagu oleks tänane valitsus pensione vähendanud või seda teha plaaninud. On äärmiselt kahetsusväärne, et Keskerakond on valimiste lähenedes taas kord asunud ühiskonna nõrgemaid gruppe hirmutama.

See tuleneb ilmselt Keskerakonna olulisest toetuse langusest eakate hulgas, mis muudab neid valimiste eel närviliseks. Samuti on Keskerakonnale pind silmas asjaolu, et valitsus on välja võidelnud Eestile euro, sealjuures pensione vähendamata ning vanemahüvitise süsteemi lõhkumata. Selle asemel on kärbitud riigiaparaadi kulusid.

Reformierakond ei ole kunagi nõudnud pensionide vähendamist ega kavatse teha seda ka tulevikus. Valitsus ei kärpinud pensione ka kriisi kõige raskematel hetkedel, kui kogu riigis tehti suuri kärpeid nii era- kui avalikus sektoris.

Reformierakonna juhitud valitsus on viimase viie aasta jooksul pensione kahekordistanud. 2005. aastal oli Eesti keskmine vanaduspension 2302 krooni. Alates 2009. aasta aprillist on see suurenenud 4723 kroonini.

Mida kiiremini tuleb masust välja majandus, seda kiiremini kasvavad ka pensionid. Just selleks seatigi sisse pensionite indekseerimine.

Mäletame kõik, kuidas Keskerakonna juht kuulutas enne eelmisi valimisi küll Eesti krooni, küll pensionite kukkumist. Ometi osutusid need ettekuulutused paljaks mulliks. Täpselt sama püütakse praegu teha põllumeestega «maarahva kongressi» nime all valimisüritust organiseerides.

Tänase normaalselt toimiva riigijuhtimise kõrval paistab Keskerakonna juhitud pealinn ja selle rahaline seis eriti nukker välja. Tallinn on sisuliselt pankroti äärel.

Aga ei taha hakata siin kahtlusi külvama. Peame lootma, et kuidagi saadakse hakkama. Katrin Saks on juba avatumale linnajuhtimisele tee lahti teinud ja seda tuleb ainult tervitada.

Riigikogu valimiste lähenemine toob kaasa vajaduse aruteludeks, kuidas muuta Eesti elu paremaks. Erakondadel on  selleks erinevad ideed ja erinevad põhimõtted ning nende selgitamine avalikkuses on kindlasti teretulnud, kuid ühiskonna vähemkindlustatud gruppide alusetu hirmutamine ja neile valetamine, nagu Keskerakond seda teinud on ja seda jätkuvalt teeb, on ebaeetiline ja vastutustundetu.

Head mõtted ja koostöö on alati teretulnud, ka asjalikud ettepanekud opositsiooni poolt, aga valededega valimisi ei võida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles