Kas me selliseid maksumuutusi tõepoolest tahtsimegi?

Tarmo Tamm
, Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm
Tarmo Tamm Foto: Erakogu

Värskelt kokku klopsitud valitsusel puuduvad katteallikad, et oma lubadusi ellu viia. Silmagi pilgutamata ollakse valmis sirutama käsi inimeste rahakotti ja tõstma valusalt kütuseaktsiisi: arvestamata, et kallim kütus teeb lisaks igapäevasele transpordile kallimaks kõik kaubad ja teenused, mille hind kütuse maksumusest sõltub.

Pärmina kerkiv aktsiis toob kaasa bensiini ja diislikütuse hinna järsu tõusu, mis mõjutab oluliselt väiksema sissetulekuga inimesi, sest suur osa nende palgast kulub esmatarbekaupade ostmisele. Kuigi IRL on lubanud madalapalgalistele maksutagastusi, on selge, et kütuse hinnatõus nullib märkimisväärse osa kasvavatest sissetulekutest.

Kütuseaktsiisi tõusuga kaotavad aga kõige rohkem maapiirkondade inimesed, sest isikliku autota on maal liikumine praktiliselt võimatu. Kütusehinna järsu tõusuga antakse maainimestele järjekordselt mõista, et jätke maaelu ja kolige linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles